wtorek, 25 grudnia 2012

Krokiety z pieczarkami, serem i papryką

SKŁADNIKI:
 
Naleśniki:
 
Farsz:
Ok. 400 gr pieczarek
1 średnia papryka
1 cebula
Ser

Przyprawy:
Sól
Pieprz
 
Do tego:
 
Olej bądź oliwa
Bułka tarta
jajko

WYKONANIE:

Farsz:
Pieczarki ścieramy na tarce  o grubych oczkach.
Cebule kroimy w drobną kosteczkę.

 Paprykę kroimy na drobne kawałki, albo też ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Dajemy pieczarki na patelnię.
Pieczarki „puszczą” wodę, jak ona odparuje dolewamy ciut oleju.
Dodajemy cebulkę i smażymy.
Możemy też cebulę podsmażyć osobno.


Smażymy paprykę.

Dodajemy cebulkę i pieczarki.

Chwilę smażymy wszystko razem wymieszane.
Posypujemy solą i pieprzem do smaku.
Odstawiamy.


Ser ścieramy na tarce o małych oczkach

 i dodajemy do ostudzonego farszu. 

Możemy jeszcze dodać sól i pieprz (jeśli jest taka potrzeba)

Krokiety:
Na naleśnik kładziemy trochę farszu, rozsmarowujemy. 
Zwijamy najpierw dwa  boki pionowe, z lewej do prawej i z prawej do lewej, a potem rolujemy z dołu do góry.

Krokiety maczamy w „roztrzepanym” jajku i obtaczamy w bułce tartej. 

Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz