SKŁADNIKI:
Czosnek (wg uznania, ja daję dużo, bo kocham czosnek ;) )
Świeży chrzan
Ziele angielskie ( kilka ziarenek)
Pieprz w ziarenkach (kilka ziarenek)
Sól (kopiasta łyżka na litr wody)
koper
Opcjonalnie:
gorczyca
Na dno słoika układamy koper (duże gałązki),
chrzan (ja daje trochę pokrojonego w małą kosteczkę, a trochę startego),
czosnek, ziele angielskie oraz pieprz. Można też dodać gorczycę.
chrzan (ja daje trochę pokrojonego w małą kosteczkę, a trochę startego),
czosnek, ziele angielskie oraz pieprz. Można też dodać gorczycę.
Na to dajemy ogórki
Można też jeszcze na to koper, a co ;)
i zalewamy soloną wodą.
Są różne „szkoły jazdy” jaka woda ma być do ogórków czy gorąca czy zimna. Ja gotuję wodę i zalewam po jakimś czasie jak już jest letnia ;)
Można też jeszcze na to koper, a co ;)
i zalewamy soloną wodą.
Są różne „szkoły jazdy” jaka woda ma być do ogórków czy gorąca czy zimna. Ja gotuję wodę i zalewam po jakimś czasie jak już jest letnia ;)
Po
zakręceniu, obracamy słój do góry dnem i stawiamy ogórki kiszone w
ciemnym i ciepłym miejscu. Po kilku dniach otrzymamy przepyszne ogórki
kiszone.
No namówiłaś mnie :)
OdpowiedzUsuń