Kiszona kapusta (wg uznania, bo to zależy ile kto chce tego zrobić)
grzyby suszone i/lub pieczarki (ile kto chce ;) )
1/ 2 cebule
kminek
wędzony boczek
kiełbacha (ja dałam śląską)
można dać samą kiełbachę tudzież sam boczek :)
można dać samą kiełbachę tudzież sam boczek :)
Makaron „łazanki”
Opcjonalnie:
ziele angielski
liść laurowy
pieprz w ziarenkach
pieprz w ziarenkach
WYKONANIE:
Kapuchę
odcedzamy i wkładamy na nowo do garnka, dodajemy kminku, ziela i liścia
i dusimy z 30 minut. (albo po prostu do miękkości)
Grzyby odcedzamy (nie wylewamy wody) i kroimy w kostkę.
Pieczarki kroimy na małe kawałki i albo na patelni albo w garnku gotujemy (ja nie lubię zbyt tłusto, więc na dno garnka daję ciut wody gotuję na to pieczarki i je solę one piszczą wodę wtedy i w tym gotuję aż woda wyparuje)
Wszystko dusimy jakiś czas, potem odkrywamy garnek i gotujemy dalej aż woda wyparuje.
Można dosolić do smaku.
Cebulę kroimy na małe kosteczki.
Makaron gotujemy (wg przepisu)
Gotowe :D
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz