wtorek, 25 grudnia 2012

Łazanki





SKŁADNIKI:
Kiszona kapusta (wg uznania, bo to zależy ile kto chce tego zrobić)
grzyby suszone i/lub pieczarki (ile kto chce ;) )
1/ 2 cebule
kminek
wędzony boczek
kiełbacha (ja dałam śląską) 
można dać samą kiełbachę tudzież sam boczek :)
Makaron „łazanki”

Opcjonalnie:
ziele angielski
liść laurowy
pieprz w ziarenkach


WYKONANIE:
Kapuchę moczymy z pół godziny w wodzie (by za kwaśna nie była)
Grzyby zalewamy wodą i gotujemy aż zmiękną.
Kapuchę odcedzamy i wkładamy na nowo do garnka, dodajemy kminku, ziela i liścia i dusimy z 30 minut. (albo po prostu do miękkości)

Grzyby odcedzamy (nie wylewamy wody) i kroimy w kostkę.

 Pieczarki kroimy na małe kawałki i albo na patelni albo w garnku gotujemy (ja nie lubię zbyt tłusto, więc na dno garnka daję ciut wody gotuję na to pieczarki i je solę one piszczą wodę wtedy i w tym gotuję aż woda wyparuje)

Wszystko razem mieszamy i zalewamy woda pozostałą z grzybków.

Wszystko dusimy jakiś czas, potem odkrywamy garnek i gotujemy dalej aż woda wyparuje.

Można dosolić do smaku.

Cebulę kroimy na małe kosteczki.
Smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu (ja po prostu nie lubię za tłusto ;) )

Boczek kroimy na małe kawałki i też podsmażamy.

Kiełbachę też kroimy też na małe kawałki i też podsmażamy ;)

Makaron gotujemy (wg przepisu)
I wsio razem mieszamy 
Gotowe :D
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz