piątek, 28 grudnia 2012

Ogólnie kompoty

Mogą być mieszane lub z jednego rodzaju owoców.
Ja kocham truskawkowe, ale nie pogardzę malinowymi czy borówkowymi ;)

SKŁADNIKI:
ilość zależy od ilości słoików ;)
Owoce jakie bądź
Cukier


WYKONANIE:
Owoce oczyścić z tego zielonego ;) i umyć.
Umyte słoiki wyparzyć.

Owoce wsadzić do wyparzonych słoików. (ponad połowę, ale jak kto lubi ogólnie)
Wsypać dwie łyżki cukru (jeśli większy słoik to z 2,5, ale jak komuś nie za słodkie to po otworzeniu też można dosłodzić).
Odstawić na jakiś czas, żeby owoce puściły soki.
Zalać wrzątkiem.
Ja do dwóch dodałam jeszcze łyżeczkę imbiru.
Jak będzie dobre dam znać ;)
Zakręcić słoiki.
Słoki wsadzić na szmatkę do garnka z wodą i pasteryzować z 20 minut.
Po tym czasie wyciągnąć słoiki z garnka.
Odwrócić do góry dnem (żeby się zassały)
Gdy wystygną chowamy do spiżarki lub w inne chłodne ,ciemne miejsce.
Jeżeli po otwarciu kompot będzie za słodki wystarczy dolać wody, jeżeli z kolei będzie za mało słodki to dosypujemy cukru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz