Ja kocham truskawkowe, ale nie pogardzę malinowymi czy borówkowymi ;)
SKŁADNIKI:
ilość zależy od ilości słoików ;)
Owoce jakie bądź
Cukier
WYKONANIE:
Owoce wsadzić do wyparzonych słoików. (ponad połowę, ale jak kto lubi ogólnie)
Wsypać dwie łyżki cukru (jeśli większy słoik to z 2,5, ale jak komuś nie za słodkie to po otworzeniu też można dosłodzić).
Zalać wrzątkiem.
Ja do dwóch dodałam jeszcze łyżeczkę imbiru.
Jak będzie dobre dam znać ;)
Ja do dwóch dodałam jeszcze łyżeczkę imbiru.
Jak będzie dobre dam znać ;)
Zakręcić słoiki.
Po tym czasie wyciągnąć słoiki z garnka.
Gdy wystygną chowamy do spiżarki lub w inne chłodne ,ciemne miejsce.
Jeżeli po otwarciu kompot będzie za słodki wystarczy dolać wody, jeżeli z kolei będzie za mało słodki to dosypujemy cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz