wtorek, 25 grudnia 2012

Żeberka z opiekanymi ziemniakami

SKŁADNIKI:

Żeberka:
Żeberka
Musztarda
Oliwa bądź olej
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Opcjonalnie:
Czosnek granulowany

Ziemniaki:
nieduże ziemniaki – ile kto chce, najlepiej, żeby były takiej samej wielkości
zioła (rozmaryn, tymianek, bazylia)
sól
pieprz
olej lub oliwa

 WYKONANIE:
Żeberka: 
żeberka natrzeć przyprawą do mięsa wieprzowego.
 Musztardę (z 3 łyżki) wymieszać z olejem czy oliwą (2 łyżki)
Opcjonalnie jeszcze dodać czosnek granulowany.
W tym "wykąpać" żeberka i odstawić do lodówki (najlepiej na noc)
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na jakieś 60 minut. Po wyłączeniu piekarnika niech sobie jeszcze z 15 minut tam zostaną.

Ziemniaki:
Obrane ziemniaki umyć i przeciąć na pół.
Wrzucić do osolonego wrzątku na ok 10 minut, aby lekko zmiękły, ale nie ugotowały się.
Nagrzać piekarnik do ok. 200 st.
Następnie ziemniaki wyrzucić na blachę do pieczenia, po czym skropić obficie oliwą i posypać ziołami.
Blachę włożyć do piekarnika na 30 minut,
W czasie pieczenia sprawdzać co jakiś czas czy ziemniaki są całkiem miękkie (na powierzchni ziemniaków powinna utworzyć się smakowita skorupka).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz