Wedle upodobań i na ile słoików to ma być.
Rabarbar
Truskawki
Imbir.
Cukier (ogólnie ja robię tak, żeby wyszło ok. 2 łyżki na słoik)
Woda
Opcjonalnie:
goździki z 2/3 na słoik
WYKONANIE:
Pierwszy sposób:
Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na małe kosteczki.
Truskawki usuwamy szypułki i myjemy.
Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, albo kroimy w drobną kosteczkę.
Wkładamy do słoików.
Opcjonalnie
Dodajemy goździki.
Zasypujemy ok 2 łyżkami cukru.
Odstawiamy na jakiś czas, żeby owoce puściły soki.
Wodę zagotowujemy.
Zalewamy owoce wodą, pamiętając że owoce puszczą sok więc trzeba zostawić w słoiku miejsce.
Zakręcamy suchymi zakrętkami i pasteryzujemy około 15 minut.
Rabarbar
Truskawki
Imbir.
Cukier (ogólnie ja robię tak, żeby wyszło ok. 2 łyżki na słoik)
Woda
Opcjonalnie:
goździki z 2/3 na słoik
WYKONANIE:
Pierwszy sposób:
Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na małe kosteczki.
Truskawki usuwamy szypułki i myjemy.
Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, albo kroimy w drobną kosteczkę.
Wkładamy do słoików.
Opcjonalnie
Dodajemy goździki.
Zasypujemy ok 2 łyżkami cukru.
Odstawiamy na jakiś czas, żeby owoce puściły soki.
Wodę zagotowujemy.
Zalewamy owoce wodą, pamiętając że owoce puszczą sok więc trzeba zostawić w słoiku miejsce.
Zakręcamy suchymi zakrętkami i pasteryzujemy około 15 minut.
Wyciągamy słoiki i stawiamy do góry dnem, żeby się zassało.
Drugi sposób:
Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na małe kosteczki.
Truskawki usuwamy szypułki i myjemy.
Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, albo kroimy w drobną kosteczkę.
Wszystko wkładamy do garnka zalewamy wodą dodajemy cukier (zależy od gustu jak kto woli bardziej czy mniej słodkie) I gotujemy ok 15 minut.
Przecedzamy i wlewamy do słoików.
Pasteryzujemy ok. 15 minut.
Oba sposoby wypróbowane przeze mnie :)
Jeżeli po otwarciu kompot będzie za słodki wystarczy dolać wody, jeżeli z kolei będzie za mało słodki to dosypujemy cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz