poniedziałek, 24 grudnia 2012

Kompot z rabarbaru, truskawek i imbiru na dwa sposoby

SKŁADNIKI:

Wedle upodobań i na ile słoików to ma być.
Rabarbar
Truskawki
Imbir.
Cukier (ogólnie ja robię tak, żeby wyszło ok. 2 łyżki na słoik)
Woda

Opcjonalnie:
goździki z 2/3 na słoik

WYKONANIE:
 Pierwszy sposób:
Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na małe kosteczki.

Truskawki usuwamy szypułki i myjemy.


Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, albo kroimy w drobną kosteczkę.
 Wkładamy do słoików.

 Opcjonalnie
Dodajemy goździki.

Zasypujemy ok 2 łyżkami cukru. 

Odstawiamy na jakiś czas, żeby owoce puściły soki.
Wodę zagotowujemy.

Zalewamy owoce  wodą, pamiętając że owoce puszczą sok więc trzeba zostawić w słoiku miejsce.

Zakręcamy suchymi zakrętkami i pasteryzujemy około 15 minut.
 
Wyciągamy słoiki i stawiamy do góry dnem, żeby się zassało.



 Drugi sposób:
Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na małe kosteczki.

Truskawki usuwamy szypułki i myjemy.



Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, albo kroimy w drobną kosteczkę.

Wszystko wkładamy do garnka zalewamy wodą dodajemy cukier (zależy od gustu jak kto woli bardziej czy mniej słodkie) I gotujemy ok 15 minut.
Przecedzamy i wlewamy do słoików.
Pasteryzujemy ok. 15 minut.



Oba sposoby wypróbowane przeze mnie :)
 Jeżeli po otwarciu kompot będzie za słodki wystarczy dolać wody, jeżeli z kolei będzie za mało słodki to dosypujemy cukru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz