wtorek, 25 grudnia 2012

Kulki ryżowe i piersi kuraka w sosie musztardowo cytrynowym

Oczywiście nie musi "to" być z "tym", ale ja akurat takie połączenie zrobiłam.

Składniki

Kulki:  

szklanka ryżu

ok 2 szklanek wody
kostka rosołowa
sól i pieprz
posiekana pietruszka
ok 100 g sera żółtego
jajko 
Panierka:
bułka tarta
jajko
olej do smażenia
Piersi: 
2 kurze piersi
ćwierć szklanki musztardy 
sok z 2 cytryn
2 łyżki oliwy
garść świeżej natki
pieprz 


WYKONANIE:
Kulki:
 Ryż ugotować w wodzie z kostką rosołową 
 Do ostudzonego ryżu dodać posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. 
Ser pokroić w kostkę. 
Z ryżu formuje kulki i w każdą z nich wciskam małą kosteczkę sera.
(Jeśli ryż nie chcę się sklejać do masy należy wbić jajko)Tak przygotowane kulki obtoczyć w  jajku a potem bułce tartej i smażyć z obydwu stron na złoty kolor.
Kulki można też upiec w piekarniku

Piersi:
 Kurczaka  podzielić na 4 filety.
Ponakrawać lekko.
Musztardę, cytrynę, oliwę, sos i pieprz wymieszać.
Marynatą zalać kuraka i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Kuraka piec aż się upiecze 
Posypać natką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz