Składniki
Kulki:
szklanka ryżu
ok 2 szklanek wody
kostka rosołowa
sól i pieprz
posiekana pietruszka
ok 100 g sera żółtego
jajko
Panierka:
bułka tarta
jajko
olej do smażenia
Piersi:
2 kurze piersi
ćwierć szklanki musztardy
sok z 2 cytryn
2 łyżki oliwy
garść świeżej natki
pieprz
WYKONANIE:
Kulki:
Ryż ugotować w wodzie z kostką rosołową
Do ostudzonego ryżu dodać posiekaną pietruszkę, sól i pieprz.
Ser pokroić
w kostkę.
Z ryżu formuje kulki i w każdą z nich wciskam małą kosteczkę
sera.
(Jeśli ryż nie chcę się sklejać do masy należy wbić jajko)Tak przygotowane kulki obtoczyć w jajku a potem bułce tartej i smażyć z obydwu stron na złoty kolor.
Kulki można też upiec w piekarniku
Piersi:
Kurczaka podzielić na 4 filety.
Ponakrawać lekko.
Musztardę, cytrynę, oliwę, sos i pieprz wymieszać.
Marynatą zalać kuraka i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Kuraka piec aż się upiecze
Posypać natką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz