czwartek, 27 grudnia 2012

Lniane ciacha

SKŁADNIKI:
Szklanka siemienia lnianego
200 gr mąki (ponad szklanka)
110 gr masła bądź margaryny
1/3 szklanki cukru
2 lub 3 łyżki miodu (zależy ile cukru, bo słodkie bardzo)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

WYKONANIE:
Siemię podprażyć na patelni.
Wystudzić.
Dodać resztę składników.
Wymieszać.
 Na godzinę odstawić
Potem formować kulki i je spłaszczyć (na blasze)
 Odstępy dość spore, bo to się "rozchodzi" podczas pieczenia.
Piekarnik na 180 stopni około 10 minut.
Ciacha po ostygnięciu twarde bardzo się robią (jak pierniczki) ale jak postoją z dzień dwa dni to "łapią" wilgoć z powietrza i miękną.

Szczerze powiem nie mam pojęcia co na zdjęciu robi cynamon ;) Bo zupełnie nie pamiętam czy go dodawałam ;) Ale na pewno nie zaszkodzi z łyżeczka ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz