wtorek, 25 grudnia 2012

Sezamowe piersi z kurczaka i ziemniaczki Ziemniaczki Hasselback

Oba składniki i piersi i ziemniaki można jako osobne potrawy.

Składniki:

Ziemniaki:
 nieduże, równej wielkości ziemniaki 
czosnek
masło 
ulubione zioła

Piersi:
filety z piersi kurczaka 
sezam 
sos sojowy
sól 
pieprz
olej

WYKONANIE:
Ziemniaki:
 Ziemniaki  obrać 
 Każdy ziemniak układać w całości na łyżce i kroić w cieniutkie plasterki, nie krojąc jednak do końca. 
Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki i powkładać pomiędzy płatki ziemniaka. 
Posypać ulubionymi ziołami. 
Na wierzch każdego ziemniaka położyć kawałeczek masła. Piec w 180st. ok. 1 godzinę lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie 

Piersi:
 Kurczaka myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. 
Zalewamy sosem sojowym i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. 
Następnie, kawałki obtaczamy w sezamie i smażymy na patelni. 
Pieprzymy i solimy. 
 Po usmażeniu kąski układamy na ręczniku kuchennym, aby odciągnąć nadmiar oleju.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz