wtorek, 25 grudnia 2012

Czosnkowe kulki ziemniaczane + piersi kuraka w czosnkowej chmurce



SKŁADNIKI:
Ziemniaki:

Ziemniaki ile kto chce.
Na pół kg jajko.
Mąka
czosnek (ja dałam i zwykły i granulowany)
Oregano.
Olej

Piersi:
  składniki na 2 dorosłe osoby
2 pojedyńcze piersi z kurczaka
szklanka wody
szklanka mąki
jajo
2 ząbki czosnku
przyprawy
olej do smażenia


WYKONANIE:
Ziemniaki: 
Ziemniaki ugotować i zgnieść.
Odstawić do wystudzenia
 Dodać jajko, mąkę (nie wiem ile bo na oko ale ok 50 g na pół kilo) oregano i czosnek i znowu zgniatamy.
Formujemy kuleczki.
No i na olej tak by pływały aż nabiorą ładnego koloru 

Piersi:
 kurczaka kroimy przez cała długość na cienkie paski
przyprawiamy wg uznania i wstawiamy na pół godziny do lodówki
wodę, mąkę i jajo oraz przeciśnięty czosnek dokładnie mieszamy żeby nie było grudek
do ciasta wkładamy mięsko i zostawiamy na pół godziny.
rozgrzewamy olej na patelni(ilość taka żeby mięso w połowie było zamoczone) i kładziemy na nim paski fileta.
smażymy z każdej strony na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz