wtorek, 25 grudnia 2012

Kulki ziemniaczane i kotlety z pieczarkami i serem.

 
SKŁADNIKI:
Kulki ziemniaczane
Ok. 0,5  ugotowanych ziemniaków
1         Jajko
Ok. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 ok. 0,5 szkl. mąki pszennej (ilość mąki zależy od miąższości ziemniaków, czy są bardziej czy mniej wodniste)
sól, pieprz
bułka tarta do panierowania
 olej do smażenia

Kotlety
Schab (ile się chce kotletów)
jajko
bułka tarta
Pieczarki (w zależności ile ma być kotletów)
ser (na jeden kotlet jeden plasterek)
sól
pieprz
olej


WYKONANIE:
Kulki ziemniaczane:
Obrać ,wymyć i ugotować ziemniaki 
Przecisnąć przez praskę. Wymieszać z jajkiem
Dodać tyle mąki, tak żeby ciasto było gęste, podobne jak na kluski śląskie, ale nieco mniej zwarte.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Formować niewielkie kulki.
 Na patelni rozgrzać olej, żeby kulki pływały.
Każdą uformowaną kuleczkę obtoczyć w bułce tartej.
Wrzucać na rozgrzany głęboki olej na patelnię.
Smażyć na piękny złoty kolor na średnim ogniu.
Kilka razy obrócić.
Wyłowić i przełożyć np. na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Kotlety:
Plastry schabu rozbić tłuczkiem.
Doprawić solą i pieprzem.
Obtoczyć w jajku, a potem w bułce tartej.

Pieczarki pokroić na małe kawałki, posolić i podsmażyć.
Ser pokroić w plasterki.

Na rozgrzanym oleju na patelni położyć kotlety.
Smażyć z jednej strony, aż się zarumienią.
Obrócić.
Na (już tą zarumienioną stronę) kładziemy pieczarki, a na to plasterek sera.
Smażymy aż ser się rozpuści.
Smażymy na patelni z przykrywką.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz