SKŁADNIKI (wsio):
Cebula
Sól
1/5 szklanki octu
4 szklanki wody
Ziele angielskie
Pieprzy
Listek laurowy
Cebula
Opcjonalnie:
czosnek
Opcjonalnie:
czosnek
WYKONANIE:
Grzybów nie mam pojęcia ile, bo zawsze „na oko” kupuję ;)
Do słoików (wymytych i wyparzonych) dać pokrojoną cebulkę kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, listek laurowy i z pół łyżeczki gorczycy.
Do 1/3 słoiczków dodać jeszcze czosnek
Zalewa:
Ocet z wodą i solą zagotować kilka minut.
Ja czasami do zalewy też dodaję listki laurowe, pieprz, ziele angielskie i cebulę.
Potem to odcedzam.
Grzyby:
Do pozostałej zalewy dodać z 2/3 łyżeczki przecieru pomidorowego. Wymieszać i zalewać pozostałe grzyby.
Na dno garnka położyć szmatkę, by słoiki nie stykały się z
garnkiem.
O siebie też nie mogą się stykać.
Grzyby pasteryzować około 20 minut.
O siebie też nie mogą się stykać.
Grzyby pasteryzować około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz