wtorek, 25 grudnia 2012

Grzyby marynowane na 3 sposoby.


SKŁADNIKI (wsio):
Grzyby (nie mam pojęcia ile, ale chyba kilogram ;) )
Cebula
Sól

Zalewa:
1/5 szklanki octu
4 szklanki wody
3 łyżki soli

Do słoików:
 
Ziele angielskie
Pieprzy
Listek laurowy
Cebula

Opcjonalnie:
czosnek

WYKONANIE:

Grzybów nie mam pojęcia ile, bo zawsze „na oko” kupuję ;)

Gotować około 30 minut w osolonej wodzie z cebulką. 
Gotowane się zmniejszają.


 Do słoików (wymytych i wyparzonych) dać pokrojoną cebulkę kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, listek laurowy i z pół łyżeczki gorczycy.

Do 1/3 słoiczków dodać jeszcze czosnek

 Zalewa: 
 Ocet z wodą i solą zagotować kilka minut. 

Ja czasami do zalewy też dodaję listki laurowe, pieprz, ziele angielskie i cebulę. 
Potem to odcedzam. 

Grzyby:
 Grzyby po odcedzeniu
wkładać do słoiczków. 

2/3 zalać zalewą. 
W tym te z czosnkiem.
 Do pozostałej zalewy dodać z 2/3 łyżeczki przecieru pomidorowego. Wymieszać i zalewać pozostałe grzyby.
Na dno garnka położyć szmatkę, by słoiki nie stykały się z garnkiem.
 O siebie też nie mogą się stykać.
 Grzyby pasteryzować około 20 minut. 
 Wyciągnąć i odstawić do góry nogami by się „zassało” ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz