wtorek, 25 grudnia 2012

Bugaj

SKŁADNIKI:
ok 1 kg ziemniaków (w zależności jaką foremkę do pieczenia mamy)
cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki mąki
1 łyżka majeranku
ok 200g wędzonego boczku (wedle uznania)
2 jaja
sól, pieprz
WYKONANIE:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć drobno.
Nadmiar wody odcedzić.
Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na patelni.
Boczek pokroić w kosteczkę i dodać do cebuli.
Do ziemniaków dodać mąkę i jajka.
Do tego dodać cebulę z boczkiem.
Wymieszać wszystko z majerankiem, solą i pieprzem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem.
Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy.
Piec 1-1,5 godziny (w zależności od ziemniaków) w 180st.C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz