środa, 20 grudnia 2017

Jian dui - chińskie kulki sezamowe.


SKŁADNIKI:
szklanka mąki ryżowej (150 gr)
3 łyżki cukru
2 łyżki pasty z czerwonej fasoli
3/4 szklanki sezamu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (zapomniałam do zdjęcia)
olej
WYKONANIE:
Jak zrobić pastę?:
 Odcedzić i przepłukać fasolę.
Zmiksować.
Wsypać 2 łyżki cukru.
Utrzeć.
Można kilka minut podgrzać, by była bardziej kleista.

Ciasto:
Cukier rozpuścić w wodzie (1 i 1/2 łyżki).
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia.
Dolać wodę.
 
Wyrobić gładkie ciasto.

Kulki:
Uformować wałek i podzielić na 20 kawałków.
Z każdego wałka formować placek i kłaść na niego pastę i zlepić.
Uformować kulki.
Sezam uprażyć na suchej patelni.
Ostudzić.
Do miski wlać wodę.
Na sekundę zanurzyć kulkę i obtoczyć w sezamie.
W rondlu rozgrzać olej.
Wkładać kulki i smażyć na złoty kolor.
Odsączyć na ręczniku kuchennym (zabrakło ręczników, więc szmatka usiała styknąć ;) ).
SMACZNEGO :D

2 komentarze:

  1. Mam pytanie, ponieważ przygotowałem kulki zgodnie z przepisem ale przy smażeniu kulki w ogóle nie wypływają, robią się spieczone z zewnątrz, a w środku ciasto jest surowe, a powinny być miękkie i chrupiące niczym pączki. Co mogę robić źle?

    OdpowiedzUsuń