środa, 9 stycznia 2013

Tortilla

SKŁADNIKI:
Placki można zrobić samemu, ale mi się nie chciało i kupiłam ;) i zrobiłam wg przepisu. 

Farsz:
Cycki kuraka
Papryka zielona i czerwona
Kukurydza
Pomidor
Sałata lodowa
Oliwa

Przyprawy:
Curry
Papryka mielona słodka
Sól
chilli

Sos
Śmietana
Majonez czosnek


Jak komuś samemu ciasto chce się zrobić tak zwane lavash
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
ok. 1/8 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka miękkiego masła
sól

WYKONANIE:

Kurczaka pokroić na kawałki
Posypać przyprawami (chilli szczypta dosłownie, bo ostre)
Skropić oliwą.
wymieszać, odstawić na jakiś czas.
Podsmażyć.
Papryki i pomidora pokroić na małe kawałki, wymieszać
Dodać kukurydzę
Wymieszać z kurakiem.
Sos czosnkowy:
Ząbki czosnku (ilość jak kto woli) przecisnąć przez wyciskarkę
Dodać śmietanę i z dwie łyżki majonezu.
Dać soli do smaku
Wymieszać.
Na placki tortilli dać po liściu sałaty.
Na to wykładać farsz.
To polać sosem
Zawinąć

lavash

Mąkę rozrobić z masłem, solą i wodą. 
Zagnieść ciasto 
W razie potrzeby dodać jeszcze wody – konsystencją ciasto powinno przypominać ciasto na pierogi.
 Wyrobione ciasto zostawić by odpoczęło na 20 minut. Następnie ciasto należy podzielić na dwie części i z każdej rozwałkować cienki placek.  
Gotowe placki smażyć na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni bez tłuszczu. 
Gdy tylko na ich powierzchni pojawią się bąble, należy je przewrócić  na drugą stronę, smażyć jeszcze chwilę i zdjąć z patelni. 
Nie należy ich za długo smażyć ponieważ robią się suche i łamliwe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz