sól
500 g mielonej wołowiny
starty żółty ser (wg uznania)
300 g pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę (ewentualnie pomidory w puszce)
olej bądź oliwa
4 ząbki czosnku
2 cebule
zioła: oregano, tymianek, bazylia, pietruszka
sól, pieprz
WYKONANIE:
Czosnek siekamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Ja zawsze mięso kilka godzin wcześniej mieszam z przyprawami.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy mielone mięso i mieszając smażymy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron gotujemy wg przepisu.
Ugotowany makaron odcedzamy i dajemy na talerz.
Na to dajemy sos.
A to posypujemy serem.
Polecam wszelkie pasty :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sos bolognese! Robię bardzo podobnie, z tym, że używam drobiu, a na dodatek dodaję marchewki (wyczytałam, że w oryginalnym przepisie jest, spróbowałam i bardzo mi spasowało).
OdpowiedzUsuńDżasti podoba mi się jak ładnie i schludnie to wszystko przygotowujesz, jak ja gotuję to zawsze jest bajzel ;)
O to muszę spróbować z tą marchewką.
OdpowiedzUsuńA schludnie, bo ja pedantka ;) I jakoś tak się nauczyłam minimalizować syf ;)