kapusta 1 szt.
ryż , (u mnie był woreczek)
jajko
jajko
sól, pieprz
kostka rosołowa
Opcjonalnie:
cebula
WYKONANIE:
Nie wylewamy wody z kapusty.
Zdejmujemy liście z naszej kapusty, gdy ostygną
ścinamy końcówkę by nam się lepiej zawijało gołąbki .
Mięso mielone, ryż, jajko (opcjonalnie)i cebula
(opcjonalnie) łączymy ze sobą i wyrabiamy masę dodając sól i pieprz do
smaku.
Pojedyncze liście kapusty układamy na blacie.
Odcinamy najgrubszą część końcówki
Następnie brzegi każdego liścia zwijamy do
środka, a całość rolujemy.
Na dno garnka wlewamy odrobinę tłuszczu i
kładziemy pozostałe (jeśli jakieś zostaną ;) ) liście kapusty.
Na to wrzucamy pokruszoną kostkę rosołową.
Na to wrzucamy pokruszoną kostkę rosołową.
Na to kładziemy gołąbki.
Podsmażamy.
Solimy
jeszcze na wierzchu kapustę i dusimy na bardzo niewielkim ogniu około 1,5 godz.
W razie potrzeby podczas duszenia gołąbki
podlewamy niewielką ilością wody.
Do gołąbków najlepszy jest sos pomidorowy (przepis)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz