piątek, 11 stycznia 2013

Gołąbki

SKŁADNIKI:
mielone mięso 25 dkg.
kapusta  1 szt.
ryż , (u mnie był woreczek)
jajko
sól, pieprz
kostka rosołowa

Opcjonalnie:
 cebula


WYKONANIE:
Główkę kapusty gotujemy około 5 minut.
Nie wylewamy wody z kapusty.
Zdejmujemy liście z naszej kapusty, gdy ostygną ścinamy końcówkę by nam się lepiej zawijało gołąbki .
 
Ryż gotujemy krócej niż wg przepisu na opakowaniu  i pozostawiamy do przestygnięcia.
Mięso mielone, ryż, jajko (opcjonalnie)i cebula (opcjonalnie) łączymy ze sobą i wyrabiamy masę  dodając sól i pieprz do smaku.


Pojedyncze liście kapusty układamy na blacie. 
Odcinamy najgrubszą część końcówki
Z mięsa formujemy kule i układamy na liściach.
Następnie brzegi każdego liścia zwijamy do środka, a całość rolujemy.
Na dno garnka wlewamy odrobinę tłuszczu i kładziemy pozostałe (jeśli jakieś zostaną ;) ) liście kapusty.
 Na to wrzucamy pokruszoną kostkę rosołową.
Na to kładziemy gołąbki.

Podsmażamy.
 Gdy kapusta spod gołąbków zacznie się przypalać dolewamy wody od kapusty.
 Solimy jeszcze na wierzchu kapustę i dusimy na bardzo niewielkim ogniu około 1,5 godz.
W razie potrzeby podczas duszenia gołąbki podlewamy niewielką ilością wody.

Do gołąbków najlepszy jest sos pomidorowy (przepis)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz