sobota, 5 stycznia 2013

Kurczak z porem i pieczarkami



SKŁADNIKI:
2 piersi z kurczaka
1 duży lub 2 średnie pory
30 dag pieczarek
Sos sojowy
sól i pieprz
oliwa lub olej do smażenia
ryż

WYKONANIE:
Pieczarki obrać i pokroić na kawałki.
Wrzucić na patelnię i smażyć do momentu aż puszczą sok.
W tym czasie pokroić pora na plasterki i rozdzielić je na pierścienie.
Dorzucić do pieczarek i smażyć razem przez około 5 minut.
Warzywa wrzucić do garnka(razem z płynem z patelni) i zacząć dusić na niewielkim ogniu pod pokrywką.
Kurczaka pokroić w kostkę.
Podsmażyć na patelni, najlepiej dość krótko i przełożyć do garnka z warzywami.
Dodać 2-3 łyżki sosu sojowego, doprawić solą, pieprzem.
Całość dusić około 30 minut mieszając co jakiś czas.
Ryż ugotować wg przepisu n pudełku.

1 komentarz: