0,5 kg mielonej wołowiny (może być wieprzowina, ale ja nie lubię )
1 cebula
400 g sera żółtego (można mniej, ale ja ser uwielbiam )
czosnek (wg uznania, jako, że ja kocham czosnek dałam 4 ząbki, ale już jeden wystarczy )
1/2 łyżki oliwy
4 pomidory
oregano i bazylia (wg uznania)
sól, pieprz
Makaron lasagne
1 cebula
400 g sera żółtego (można mniej, ale ja ser uwielbiam )
czosnek (wg uznania, jako, że ja kocham czosnek dałam 4 ząbki, ale już jeden wystarczy )
1/2 łyżki oliwy
4 pomidory
oregano i bazylia (wg uznania)
sól, pieprz
Makaron lasagne
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki startego żółtego sera
WYKONANIE:
Przeważnie lasagne jest z sosem beszamelowym, ale dla mnie jest on za tłusty i ble Dlatego, więc zrobiłam z sosem serowym i naprawdę dobre było
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
Na rozgrzanej oliwie (na patelni ) podsmażyć tą cebulkę i czosnek z 2 minuty.
Następnie dodać mięso (mięso można wcześniej przyprawić by wsio sobą "przeszło" ładnie i na chwilę odstawić, ale nie trzeba)
i lekko podsmażyć.
Na rozgrzanej oliwie (na patelni ) podsmażyć tą cebulkę i czosnek z 2 minuty.
Następnie dodać mięso (mięso można wcześniej przyprawić by wsio sobą "przeszło" ładnie i na chwilę odstawić, ale nie trzeba)
i lekko podsmażyć.
Na patelnię dodać te pomidory i przyprawy.
Smażyć na małym ogniu ok. 20 minut.
Sos:
Wymieszać razem śmietanę, mleko, jajka i ser.
Nasmarować naczynie żaroodporne oliwą i wyłożyć plastry makaronu lasagne.
Na to dać mięso,
sos
i starty ser.
Przykryć makaronem lasagne i znowu mięso i sos (jak zostało miejsca i składników to znowu)
Na sam koniec posypać pozostałym żółtym serem
Piekarnik nagrzać do 100 stopni i piec 40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz