czwartek, 10 stycznia 2013

Lasagne z sosem serowym

cosik nieostre zdjęcie nie wiedzieć dlaczemu, ale co tam ;)
SKŁADNIKI

0,5 kg mielonej wołowiny (może być wieprzowina, ale ja nie lubię ;) )
1 cebula
400 g sera żółtego (można mniej, ale ja ser uwielbiam ;) )
czosnek (wg uznania, jako, że ja kocham czosnek dałam 4 ząbki, ale już jeden wystarczy ;) )
1/2 łyżki oliwy
4 pomidory
oregano i bazylia (wg uznania)
sól, pieprz
Makaron lasagne

sos serowy:
 
ok. 3/4 kubka śmietany 30/36%

2 jajka

1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki startego żółtego sera


WYKONANIE:



Przeważnie lasagne jest z sosem beszamelowym, ale dla mnie jest on za tłusty i ble ;) Dlatego, więc zrobiłam z sosem serowym i naprawdę dobre było :D

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.

Na rozgrzanej oliwie (na patelni ;) ) podsmażyć tą cebulkę i czosnek z 2 minuty.

 Następnie dodać mięso (mięso można wcześniej przyprawić by wsio sobą "przeszło" ładnie i na chwilę odstawić, ale nie trzeba)

i lekko podsmażyć.





Na patelnię dodać te  pomidory i przyprawy.
 Smażyć na małym ogniu ok. 20 minut.

Sos:
Wymieszać razem śmietanę, mleko, jajka  i ser.




Nasmarować naczynie żaroodporne oliwą i wyłożyć plastry makaronu lasagne. 

Na to dać mięso,
 sos 
i starty ser. 


 Przykryć makaronem lasagne i znowu mięso i sos (jak zostało miejsca i składników to znowu) 
Na sam koniec posypać pozostałym żółtym serem  
Piekarnik nagrzać do 100 stopni i piec 40 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz