czwartek, 24 stycznia 2013

Ryż po meksykańsku

Składniki
3 pomidory
1 cebula
3 ząbki czosnku
Woreczek ryżu (bez woreczka ;) )
20 dag wołowiny
Puszka czerwonej fasoli
Puszka kukurydzy
½ czerwonej papryki
Olej
Szklanka wody
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Ryż namoczyć w zimnej wodzie przez godzinę
Pomidory ponacinać na krzyż, sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę
Cebulę i czosnek obrać (ja dodatkowo pokroiłam by „łatwiej było miksować”)
Pomidory czosnkiem i cebulą zmiksować na jednolitą masę.
Ryż odcedzić przełożyć na rozgrzany olej na patelnię „zeszklić”
Zalać „papką pomidorową” doda szklankę wody
Dusić pod przykryciem aż do momentu wyparowania wody.
Mięso pokroić cienkie plasterki i posolić.
Paprykę w kostkę.
Fasolę i kukurydzę odcedzić.
Wszystkie składniki dodać do ryżu.
Gotować z pół godziny.’
Doprawić solą i pieprzem.
W razie potrzeby dolać odrobinę wody.

2 komentarze:

  1. Kuchnia meksykańska nie bardzo do mnie przemawia, ale to wygląda całkiem nieźle :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. NO ja nie lubię fasolki ;) Ale tutaj była to pyszne jak się wsio wymieszało :D

      Usuń