piątek, 4 stycznia 2013

Krokiety z kapuchą i grzybami bądź pieczarkami

Może nie są zbyt wyjściowe, ale to nie o wyjście chodzi ;)

 1 kg kiszonej kapusty;
15-20 dag grzybów suszonych lub ok 30-50 dag pieczarek (ja dałam pół na pół) wcześniej obranych, pokrojonych i podsmażonych; 
cebula
przyprawy
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarenka, sól, pieprz mielony

Krokiety:

Bułka tarta
Jajo (bądź dwa ;) ) 
Olej bądź oliwa (ja przeważnie używam oliwy, bo zdrowsza :) )

Suszone grzyby dzień wcześniej namoczyć

, a następnie gotować, aż zmiękną. 

 Pokroić.



Jeśli używamy pieczarek pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach,

posolić i podsmażyć na patelni.

Kiszoną kapustę dobrze wypłukać

i gotować do miękkości (jeśli używamy grzybów to gotować ja w wywarze co pozostał z grzybów) ,
 
dodając przyprawy ( liście laurowe, ziela angielskie i ziarenka pieprzu).

Następnie odcedzić, odcisnąć i pokroić na drobne kawałki. 
Cebulę pokroić w kostkę i obsmażyć.


Wymieszać kapustę i obgotowane pokrojone grzyby, ewentualnie (i)pieczarki i cebulę. 

Dusić ok. 30 min. i doprawić solą, pieprzem. 

Krokiety: 
Na naleśnik (http://szalenstwa-kulinarne.blogspot.com/2013/01/nalesniki.html) kładziemy trochę farszu, rozsmarowujemy.

Zwijamy najpierw dwa  boki pionowe, z lewej do prawej i z prawej do lewej, a potem rolujemy z dołu do góry.
Krokiety maczamy w „roztrzepanym” jajku i obtaczamy w bułce tartej. 
Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz