1
kg kiszonej kapusty;
15-20 dag grzybów suszonych lub ok 30-50 dag
pieczarek (ja dałam pół na pół) wcześniej obranych, pokrojonych i podsmażonych;
cebula
przyprawy
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarenka, sól, pieprz mielony
Krokiety:
Bułka tarta
Jajo (bądź dwa ;) )
Olej bądź oliwa (ja przeważnie używam oliwy, bo zdrowsza :) )
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarenka, sól, pieprz mielony
Krokiety:
Bułka tarta
Jajo (bądź dwa ;) )
Olej bądź oliwa (ja przeważnie używam oliwy, bo zdrowsza :) )
Suszone grzyby dzień wcześniej namoczyć
, a następnie gotować, aż zmiękną.
Pokroić.
Jeśli używamy pieczarek pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
posolić i podsmażyć na patelni.
, a następnie gotować, aż zmiękną.
Pokroić.
Jeśli używamy pieczarek pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
posolić i podsmażyć na patelni.
Kiszoną kapustę dobrze wypłukać
i gotować do miękkości (jeśli używamy grzybów to gotować ja w wywarze co pozostał z grzybów) ,
Wymieszać kapustę i obgotowane pokrojone grzyby, ewentualnie (i)pieczarki i cebulę.
Krokiety:
Na naleśnik (http://szalenstwa-kulinarne.blogspot.com/2013/01/nalesniki.html) kładziemy trochę farszu, rozsmarowujemy.
Zwijamy najpierw dwa boki pionowe, z lewej do prawej i z prawej do lewej, a potem rolujemy z dołu do góry.
Krokiety maczamy w „roztrzepanym” jajku i obtaczamy w
bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz