gruszki (ile kto chce)
jabłka (a żeby po równo było)
imbir (kawałek)
cynamon
WYKONANIE:
Gruszki i jabłka umyć.
Obrać i pozbawić je pestek.
Skórki z jabłek użyłam tak
Skórki z jabłek użyłam tak
Wrzucić do gara z wody(ilość wody zależy od tego jak soczyste były owoce, jeśli zajdzie taka konieczność można już w czasie gotowania dolać przegotowanej wody).
Zagotować pod przykryciem z 10 min.
Odkryć i gotować 30 min.
Dodać przyprawy (imbir i cynamon).
Wymieszać.
Odstawić na kilka godzin, żeby wsio "przeszło" sobą.
Trzeba coraz częściej mieszać (drewnianą łyżką) by się nie przypaliło.
Odstawić na kilka godzin albo na noc.
Ponownie zagotować i gotować na małym ogniu ok. 30 min.
Jak sprawdzić czy dżem już gotowy?
Spodeczek włożyć na kilka minut do zamrażarki.
Wyciągnąć i na zimny nałożyć trochę dżemu.
Jeśli nie spływa to znaczy, że już oki :)
Przełożyć do wyparzonych słoików.
Odstawić do góry dnem.
Dlaczego do góry dnem?:
Jeśli nie pasteryzujemy dżemu to
po napełnieniu i zakręceniu słoika powinniśmy (ale nie musimy odwrócić
go na kilka minut do góry dnem. Ponieważ w niepasteryzowanym umytym, a
nawet wyparzonym słoiku znajduje się wiele bakterii i drobnoustrojów,
które powodują pleśnienie lub gnicie jedzenia, Jeśli odwrócimy słoik do
góry dnem to powietrze pełne bakterii znajdujące się na górze słoika
przed jego obróceniem musi przecisnąć się przez gęsty i gorący dżem
pojedynczymi bąbelkami z powierzchni słoika będącej teraz na ole do góry
do dna słoika, Podczas jego drogi ku górze, dzięki ciepłu powietrze
samo się spasteryzuje sprawiając, że dżem zachowa trwałość przez dłuższy
czas.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz