sobota, 10 października 2015

Dżem z aronii i jabłek.



SKŁADNIKI:

0,5 kg aronii
1 - 2 jabłka (likwidują smak goryczy)
cukier (1 i 1/4 szklanki)

WYKONANIE:
Owoce aronii obrać z ogonków.

Umyć.

Osuszyć.
Zamrozić na minimum 24 godziny (likwiduje to goryczkę)
Przesypać do garnka.
Jabłka pozbawić nasion.
Obrać (skórki użyłam tak)

Pokroić na mniejsze kawałki.
Dać do garnka.

Zasypać cukrem.
Wlać1/4 szklanki wody.
Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem z godzinę.

Zdjąć pokrywkę i gotować ok. 30 min.

Odstawić na noc.

Następnego dnia dodać cukier.
Gotować na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy (ok 2 godz.).
Jeśli jednak goryczka jest nadal wyczuwalna można dosłodzić  do smaku.
Gotowy dżem przelać do wyparzonych słoiczków.
Odstawić do góry dnem.




Dlaczego do góry dnem?:
Jeśli nie pasteryzujemy dżemu to po napełnieniu i zakręceniu słoika powinniśmy (ale nie musimy odwrócić go na kilka minut do góry dnem. Ponieważ w niepasteryzowanym umytym, a nawet wyparzonym słoiku znajduje się wiele bakterii i drobnoustrojów, które powodują pleśnienie lub gnicie jedzenia, Jeśli odwrócimy słoik do góry dnem to powietrze pełne bakterii znajdujące się na górze słoika przed jego obróceniem musi przecisnąć się przez gęsty i gorący dżem pojedynczymi bąbelkami z powierzchni słoika będącej teraz na ole do góry do dna słoika, Podczas jego drogi ku górze, dzięki ciepłu powietrze samo się spasteryzuje sprawiając, że dżem zachowa trwałość przez dłuższy czas.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz