środa, 14 października 2015

Dżem z żurawiny i jabłek.

SKŁADNIKI:

0,5 kg żurawiny
5- 6 jabłek
cynamon  
cierpliwość ;)
Opcjonalnie:
cukier
WYKONANIE:
Żurawinę należy przemrozić.
Umyć z jabłkami.

 Do garnka.
Gotować pod przykryciem do momentu aż puści soki.


Jabłka pokroić w kostkę ze skórką. 

Dodać do żurawiny.

Dodać cynamon do smaku.

Gotować z pół godziny co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką.

Odstawić do przestudzenia.
Znowu z pół godziny pogotować na wolnym ogniu.
Rozgnieść.
Odstawić na noc.
Na drugi dzień znowu pół godziny.

Jeśli jabłka nie były za słodkie to dżem może być zbyt kwaśny, więc trzeba dosłodzić.

Jak sprawdzić czy dżem jest już wystarczająco gęsty?:
Talerzyk włożyć na kilka minut do zamrażalki.
Wyjąć go i trochę dżemu na niego nalać.
Jeśli pozostanie "na miejscu", a nie rozpłynie się jest już oki.

Jeśli jest oki przełożyć do słoików.
Odłożyć do góry snem


Dlaczego do góry dnem?:
Jeśli nie pasteryzujemy dżemu to po napełnieniu i zakręceniu słoika powinniśmy (ale nie musimy odwrócić go na kilka minut do góry dnem. Ponieważ w niepasteryzowanym umytym, a nawet wyparzonym słoiku znajduje się wiele bakterii i drobnoustrojów, które powodują pleśnienie lub gnicie jedzenia, Jeśli odwrócimy słoik do góry dnem to powietrze pełne bakterii znajdujące się na górze słoika przed jego obróceniem musi przecisnąć się przez gęsty i gorący dżem pojedynczymi bąbelkami z powierzchni słoika będącej teraz na ole do góry do dna słoika, Podczas jego drogi ku górze, dzięki ciepłu powietrze samo się spasteryzuje sprawiając, że dżem zachowa trwałość przez dłuższy czas.

Właściwości zdrowotne żurawiny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz