czwartek, 29 października 2015

Zupa z jarmużu.

 SKŁADNIKI:
łyżka oliwy
cebula ząbek czosnki
4 - 5 ziemniaki
100- 200 g jarmużu (zależy jaki gar, no i jarmuż się "kurczy" podczas gotowania)
sól,pieprz

WYKONANIE:
Cebulę pokroić w kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Ziemniaki pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać oliwę.
Zeszklić na niej cebulę.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Podsmażyć.
Dodać ziemniaki.
Posolić.

Podsmażyć ok. 5 min. co chwila mieszając.
Dodać rosół.

Gotować pod przykryciem ok 20 min.
Jarmuż pokroić na kawałki i wywalić łodygi.
Na patelnię.
Posolić i podsmażyć.

Zalać szklanką wody.
Przykryć.
Poddusić

Smażenie i duszenie jarmużu można pominąć i pokrojony od razy do rosołu.
Dodać do zupy.
Podgotować z 10min.
Gotowe :)

Można zrobić krem,ale mi się blender popsuł ;)

SMACZNEGO :)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz