SKŁADNIKI:
pęczek pietruszki
cytryna
woda(najlepiej mineralna, ale nie miałam dodałam przegotowaną i ostudzoną)
Opcjonalnie:
mały ogórek
łyżeczka siemienia lnianego
WYKONANIE:
Pietruszkę opłukać.
Posiekać i do blendera.
Opcjonalnie dodać umyty i obrany ogórek.
Dodać wyciśnięty sok z cytryny.
Dodać wodę.
Wymieszać.
Opcjonalnie:
Dodać siemię.
Wymieszać.
Napój najlepiej pić na czczo przez 5 dni.
Można też wieczorem i też przez 5 dni.
Byle pory były w miarę stałe.
Po 5 dniach należy zrobić 10 dniową przerwę i powtórzyć.
Napój z pietruszki oczyszcza organizm z toksyn i wspomaga pracę układu pokarmowego. I wspomaga trawienie posiłków.
Działa antyseptycznie i zapobiega zakażeniom układu moczowego. Oczyszcza nerki i drogi moczowe.
Wpływa korzystnie na skórę ze względu na działanie przeciwzapalne i ochronne przed wolnymi rodnikami.
Właściwości lecznicze natka pietruszki zawdzięcza obecnym w niej składnikom:
– flawonoidom,
- olejkom eterycznym,
- aminokwasom,
- chlorofilowi , który ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwzapalne. Zwalcza również katar, zapalenie zatok oraz nieprzyjemny zapach potu.
- beta karoten - silny przeciwutleniacz, który zapobiega chorobom oczu. Poprawia również odporność oraz chroni przed toksynami i komórkami rakowymi.
-kwas foliowy – odgrywa ważną rolę w utrzymywaniu zdrowego układu krążenia. Wspomaga prawidłowe namnażanie się komórek i ich dojrzewanie oraz odgrywa ważną rolę w utrzymywaniu zdrowego układu krążenia. Wspomaga prawidłowe namnażanie się komórek i ich dojrzewanie.
- kwasy tłuszczowe,
- witaminom i solom mineralnym takim jak:
- B1, B2 - – która wspomaga układ nerwowy i syntezę DNA. i
C
- żelazo, magnez, potas, mangan,
Fluor i wapń – są bardzo korzystne przy rozwoju zębów i kości.,
fosfor, miedź.
W pietruszce znajdziemy też takie witaminy jak prowitamina A (natka to jej bogate źródło), PP, K.
Aby uzupełnić niedobory żelaza, codziennie należy zjeść po pęczku natki pietruszki, w paru porcjach (jako dodatek do dań).
Zapobiega wystąpieniu anemii. Niedoborom witamin.
Pietruszka na odchudzanie zapobiega wzdęciom.Usprawnia trawienie oraz przyswajanie pokarmów.
Wzmacnia odporność.
Wzmacnia wzrok i cały organizm.
Pomaga leczyć kaszel, katar i przeziębienie.
Oczyszcza krew.
Natka to też bogate źródło błonnika: w 100 gramach jest go ok. 40 gramów.
Zmniejsza napięcie mięśni gładkich, usuwa nadmiar wody z organizmu.
Pomaga też w dolegliwościach wątrobowych, kamieniach moczowych, reumatyzmie, skąpomoczu, stanach nerwowości, wzdęciach, problemach z prostatą, zakażeniach, nieregularnych i bolesnych miesiączkach (poprzez działanie rozkurczowe), niestrawności, gorączce, a nawet w stanach nowotworowych.
Apigenina – związek z flawonoidów występujący w natce – może wspomagać leczenie raka piersi poprzez zmniejszanie się guzków.
Działa antyseptycznie i zapobiega zakażeniom układu moczowego. Oczyszcza nerki i drogi moczowe.
Wpływa korzystnie na skórę ze względu na działanie przeciwzapalne i ochronne przed wolnymi rodnikami.
Właściwości lecznicze natka pietruszki zawdzięcza obecnym w niej składnikom:
– flawonoidom,
- olejkom eterycznym,
- aminokwasom,
- chlorofilowi , który ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwzapalne. Zwalcza również katar, zapalenie zatok oraz nieprzyjemny zapach potu.
- beta karoten - silny przeciwutleniacz, który zapobiega chorobom oczu. Poprawia również odporność oraz chroni przed toksynami i komórkami rakowymi.
-kwas foliowy – odgrywa ważną rolę w utrzymywaniu zdrowego układu krążenia. Wspomaga prawidłowe namnażanie się komórek i ich dojrzewanie oraz odgrywa ważną rolę w utrzymywaniu zdrowego układu krążenia. Wspomaga prawidłowe namnażanie się komórek i ich dojrzewanie.
- kwasy tłuszczowe,
- witaminom i solom mineralnym takim jak:
- B1, B2 - – która wspomaga układ nerwowy i syntezę DNA. i
C
- żelazo, magnez, potas, mangan,
Fluor i wapń – są bardzo korzystne przy rozwoju zębów i kości.,
fosfor, miedź.
W pietruszce znajdziemy też takie witaminy jak prowitamina A (natka to jej bogate źródło), PP, K.
Aby uzupełnić niedobory żelaza, codziennie należy zjeść po pęczku natki pietruszki, w paru porcjach (jako dodatek do dań).
Zapobiega wystąpieniu anemii. Niedoborom witamin.
Pietruszka na odchudzanie zapobiega wzdęciom.Usprawnia trawienie oraz przyswajanie pokarmów.
Wzmacnia odporność.
Wzmacnia wzrok i cały organizm.
Pomaga leczyć kaszel, katar i przeziębienie.
Oczyszcza krew.
Natka to też bogate źródło błonnika: w 100 gramach jest go ok. 40 gramów.
Zmniejsza napięcie mięśni gładkich, usuwa nadmiar wody z organizmu.
Pomaga też w dolegliwościach wątrobowych, kamieniach moczowych, reumatyzmie, skąpomoczu, stanach nerwowości, wzdęciach, problemach z prostatą, zakażeniach, nieregularnych i bolesnych miesiączkach (poprzez działanie rozkurczowe), niestrawności, gorączce, a nawet w stanach nowotworowych.
Apigenina – związek z flawonoidów występujący w natce – może wspomagać leczenie raka piersi poprzez zmniejszanie się guzków.
http://sekrety-zdrowia.org/super-drink-dzieki-ktoremu-w-ciagu-tygodnia-stracisz-2-3-kg-bez-glodowek-i-bez-cwiczen/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz