brzoskwinie (ile kto chce u mnie 10)
Cierpliwość ;)
Cierpliwość ;)
WYKONANIE:
Owoce umyć.
Obrać ze skórki i wyciągnąć pestki.
Pokroić na kawałki.
Pokroić na kawałki.
Zagotować.
Gotować z pół godziny na małym ogniu pod przykryciem.
Na drugi dzień to samo.
Odstawić na noc
i znowu.
Jak sprawdzić czy dżem jest już wystarczająco gęsty?:
Talerzyk włożyć na kilka minut do zamrażalki.
Wyjąć go i trochę dżemu na niego nalać.
Jeśli pozostanie "na miejscu", a nie rozpłynie się jest już oki.
Jak sprawdzić czy dżem jest już wystarczająco gęsty?:
Talerzyk włożyć na kilka minut do zamrażalki.
Wyjąć go i trochę dżemu na niego nalać.
Jeśli pozostanie "na miejscu", a nie rozpłynie się jest już oki.
Dżemów nie trzeba pasteryzować, ale można ;)
Dżem brzoskwiniowy pasteryzować 20-30 min.
Do wyparzonych słoików dać gorący dżem i odstawić do góry dnem.
Dlaczego do góry dnem?:
Jeśli nie pasteryzujemy dżemu to
po napełnieniu i zakręceniu słoika powinniśmy (ale nie musimy odwrócić
go na kilka minut do góry dnem. Ponieważ w niepasteryzowanym umytym, a
nawet wyparzonym słoiku znajduje się wiele bakterii i drobnoustrojów,
które powodują pleśnienie lub gnicie jedzenia, Jeśli odwrócimy słoik do
góry dnem to powietrze pełne bakterii znajdujące się na górze słoika
przed jego obróceniem musi przecisnąć się przez gęsty i gorący dżem
pojedynczymi bąbelkami z powierzchni słoika będącej teraz na ole do góry
do dna słoika, Podczas jego drogi ku górze, dzięki ciepłu powietrze
samo się spasteryzuje sprawiając, że dżem zachowa trwałość przez dłuższy
czas.
- Dżem można przechowywać 2 lata.
- Po otwarciu rok w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz