czwartek, 15 października 2015

Dżem z dyni i guszek z dodatkiem imbiru i cynamonu.


SKŁADNIKI:

1 kg dyni
3 - 4- gruszki
cynamon do smaku
kawałek imbiru


WYKONANIE:

Można na raz z 1 do 1.5 godziny, aleja to "rozbiłam", bo ponoś dżemy tak lepiej robić ;)
Gruszki umyć.
Obrać.
Pokroić na części i wyciąć gniazda nasienne.
Na dno garnka nalać wody z pół szklanki.
Dodać gruszki.
Gotować pod przykryciem z 30 min.

Odstawić do wystygnięcia.
Dynię umyć.
Wywalić pestki.

Pokroić na małe kawałki wraz ze skórką.

Dodać do gruszek.

Gotować ok 30 min też pod przykryciem.

Trzeba często mieszać drewnianą łyżką by się nie przypaliło.
Dodać cynamon wg.uznania i starty na tarce imbir.

Podgotować z 30 min znowu.
Odstawić do wystygnięcia albo na noc.
I podgotować jeszcze znowu z 30 min już bez pokrywki coby woda odparowała..
Jeśli wszystko się nie "rozpadło" potraktować tłuczkiem ;)

Gotowy gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików.
Postawić do góry dnem.

Jak sprawdzić czy dżem jest już wystarczająco gęsty?:
Talerzyk włożyć na kilka minut do zamrażalki.
Wyjąć go i trochę dżemu na niego nalać.
Jeśli pozostanie "na miejscu", a nie rozpłynie się jest już oki.


Dlaczego do góry dnem?:
Jeśli nie pasteryzujemy dżemu to po napełnieniu i zakręceniu słoika powinniśmy (ale nie musimy odwrócić go na kilka minut do góry dnem. Ponieważ w niepasteryzowanym umytym, a nawet wyparzonym słoiku znajduje się wiele bakterii i drobnoustrojów, które powodują pleśnienie lub gnicie jedzenia, Jeśli odwrócimy słoik do góry dnem to powietrze pełne bakterii znajdujące się na górze słoika przed jego obróceniem musi przecisnąć się przez gęsty i gorący dżem pojedynczymi bąbelkami z powierzchni słoika będącej teraz na ole do góry do dna słoika, Podczas jego drogi ku górze, dzięki ciepłu powietrze samo się spasteryzuje sprawiając, że dżem zachowa trwałość przez dłuższy czas.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz