Cynamon jest doskonałym źródłem:
Manganu - wpływa na działanie enzymów, dzięki którym możliwe jest prawidłowe przyswajanie wielu witamin. W szczególności mangan wpływa na takie procesy, jak wytwarzanie hormonów śledziony, syntezowania barwnika występującego we włosach oraz skórze, regulowanie popędu seksualnego, a także odpowiednie odżywienie naszego mózgu.
Błonnika - który pobudza pracę jelit, oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom cholesterolu we krwi, jak również przeciwdziała wzrostowi poziomu glukozy we krwi.
Żelaza - wspomaga procesy krwiotwórcze, odpowiada za utrzymanie prawidłowego metabolizmu.
Wapnia - buduje kości i zęby, zapewnia odpowiednią krzepliwość krwi, ułatwia gojenie ran,
Zawiera również katechiny (więcej niż w zielonej herbacie), flawony, izoflawony, flawonole, eugenol, cenne kwasy (elagowy, ferulowy, chlorogenowy, kawowy), taniny oraz sporą ilość chromu, dzięki któremu mamy mniejszą ochotę na słodycze.
- Może obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę, ponieważ przyczynia się do ustabilizowania poziomu cukru we krwi.
- Wykazuje niesamowite zdolności wspomagające leczenie infekcji drożdży i bakterii.
- Działa także przeciwzapalnie, miejscowo, znieczulająco.
- Może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.
- Cynamon to jedna z roślin o największej zawartości przeciwutleniaczy.
- Aromat cynamonu poprawia funkcje poznawcze, koncentrację i pamięć, a spożywanie cynamonu poprawia też jasność umysłu i zdolności intelektualne.
- Zwalcza bakterie E.coli.
- Olejek i kora cynamonu to prawdziwi siłacze w walce ze zmianami trądzikowymi. Likwidują ropne wypryski, rozjaśniają cerę, zapobiegają plamom trądzikowym, łagodzą przebarwienia.
- W medycynie ludowej cynamon był stosowany w bolesnym miesiączkowaniu oraz w celu poprawy apetytu, a także w zaburzeniach trawienia (wzdęcia, nudności).
- Ma właściwości rozgrzewające.11. Spowalnia procesy starzenia komórek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz