czwartek, 30 lipca 2015

Właściwości zdrowotne cynamonu.

Cynamon jest doskonałym źródłem:

Manganu - wpływa na działanie enzymów, dzięki którym możliwe jest prawidłowe przyswajanie wielu witamin. W szczególności mangan wpływa na takie procesy, jak wytwarzanie hormonów śledziony, syntezowania barwnika występującego we włosach oraz skórze,  regulowanie popędu seksualnego, a także odpowiednie odżywienie naszego mózgu.

Błonnika - który pobudza pracę jelit, oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom cholesterolu we krwi, jak również przeciwdziała wzrostowi poziomu glukozy we krwi.
 
Żelaza -  wspomaga procesy krwiotwórcze, odpowiada za utrzymanie prawidłowego metabolizmu.
 
Wapnia -  buduje kości i zęby, zapewnia odpowiednią krzepliwość krwi, ułatwia gojenie ran,
 
Zawiera również katechiny (więcej niż w zielonej herbacie), flawony, izoflawony, flawonole, eugenol, cenne kwasy (elagowy, ferulowy, chlorogenowy, kawowy), taniny oraz sporą ilość chromu, dzięki któremu mamy mniejszą ochotę na słodycze.

  • Może obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę, ponieważ przyczynia się do ustabilizowania poziomu cukru we krwi.
  • Wykazuje niesamowite zdolności wspomagające leczenie infekcji drożdży i bakterii.
  • Działa także przeciwzapalnie, miejscowo, znieczulająco.
  • Może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.
  • Cynamon to jedna z roślin o największej zawartości przeciwutleniaczy.
  • Aromat cynamonu poprawia funkcje poznawcze, koncentrację i pamięć, a spożywanie cynamonu poprawia też jasność umysłu i zdolności intelektualne.
  • Zwalcza bakterie E.coli.
  • Olejek i kora cynamonu to prawdziwi siłacze w walce ze zmianami trądzikowymi. Likwidują ropne wypryski, rozjaśniają cerę, zapobiegają plamom trądzikowym, łagodzą przebarwienia.
  • W medycynie ludowej cynamon był stosowany w bolesnym miesiączkowaniu oraz w celu poprawy apetytu, a także w zaburzeniach trawienia (wzdęcia, nudności).
  • Ma właściwości rozgrzewające.
    11. Spowalnia procesy starzenia komórek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz