środa, 1 lipca 2015

Dżem jagodowy (bez fixów czyli zdrowsze ;)).

Może i dłużej się robi niż z fixami, ale za to jest zdrowsze, bo fixy to chemia.

SKŁADNIKI:

jagody (ile kto chce ;) 1kg to z 2 litry)
cukier (na 1 litr to 500 gr. czyli dwie i pół szklanki)

WYKONANIE:
Jagody wymyć.

Odsączyć na sitku.

Przesypać do garnka.
Zasypać cukrem.

Odstawić najlepiej na noc.

Postawić garnek na ogień i zagotować.


Można gotować na raz około 2 godzin czyli aż dżem zgęstnieje.
Ja podzieliłam to na "dwie części", czyli jednego dnia godzinę i drugiego to samo.
Gotować do zgęstnienia.


Jak sprawdzić czy dżem jest już wystarczająco gęsty?:
Talerzyk włożyć na kilka minut do zamrażalki.
Wyjąć go i trochę dżemu na niego nalać.
Jeśli pozostanie "na miejscu", a nie rozpłynie się jest już oki.

Jeszcze gorący dżem dać do wyparzonych słoików.
Położyć do góry dnem.
Dlaczego do góry dnem?:
Jeśli nie pasteryzujemy dżemu to po napełnieniu i zakręceniu słoika powinniśmy (ale nie musimy odwrócić go na kilka minut do góry dnem. Ponieważ w niepasteryzowanym umytym, a nawet wyparzonym słoiku znajduje się wiele bakterii i drobnoustrojów, które powodują pleśnienie lub gnicie jedzenia, Jeśli odwrócimy słoik do góry dnem to powietrze pełne bakterii znajdujące się na górze słoika przed jego obróceniem musi przecisnąć się przez gęsty i gorący dżem pojedynczymi bąbelkami z powierzchni słoika będącej teraz na ole do góry do dna słoika, Podczas jego drogi ku górze, dzięki ciepłu powietrze samo się spasteryzuje sprawiając, że dżem zachowa trwałość przez dłuższy czas.

  • Dżem domowej roboty można przechowywać 2 lata, a jeśli otworzymy to rok w lodówce. 
  • Dżemów i konfitur nie trzeba pasteryzować. Ogólnie przetworów z dużą zawartością cukru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz