czwartek, 23 lipca 2015

Dżem malinowy z nutką wanilii (bez fixów i innych śmieci ;) )


SKŁADNIKI:

1 kg malin (szklanka malin to ok. 120 gr.)
1 i 1/4 szklanki cukru 
4 łyżki wody
Opcjonalnie:
Ziarenka z laski wanilii 

WYKONANIE: (u mnie)
Maliny wymyć.

Osuszyć.

Zasypać cukrem.

Odstawić na około 2 godziny.
Wsio wymieszać.
Zagotować aż wsio się rozpuści.
Gotować około godziny.

Pozostawić na noc.
Następnego dnia znowu pogotować z 60 minut (trzeba co chwila mieszać by się nie przypaliło).

Odstawić na nic.
Kolejnego dnia znowu pogotować 30  minut.
W ostatniej fazie do połowy dodałam wanilię.

Najlepiej robienie dżemu rozłożyć na 2-3 dni, ale można "na raz" wtedy gotować 2-3 godziny

Jak sprawdzić czy dżem jest już wystarczająco gęsty?:
Talerzyk włożyć na kilka minut do zamrażalki.
Wyjąć go i trochę dżemu na niego nalać.
Jeśli pozostanie "na miejscu", a nie rozpłynie się jest już oki.

Jeszcze gorący dżem dać do wyparzonych słoików.
Położyć do góry dnem.

Dlaczego do góry dnem?:
Jeśli nie pasteryzujemy dżemu to po napełnieniu i zakręceniu słoika powinniśmy (ale nie musimy odwrócić go na kilka minut do góry dnem. Ponieważ w niepasteryzowanym umytym, a nawet wyparzonym słoiku znajduje się wiele bakterii i drobnoustrojów, które powodują pleśnienie lub gnicie jedzenia, Jeśli odwrócimy słoik do góry dnem to powietrze pełne bakterii znajdujące się na górze słoika przed jego obróceniem musi przecisnąć się przez gęsty i gorący dżem pojedynczymi bąbelkami z powierzchni słoika będącej teraz na ole do góry do dna słoika, Podczas jego drogi ku górze, dzięki ciepłu powietrze samo się spasteryzuje sprawiając, że dżem zachowa trwałość przez dłuższy czas.

  • Dżem domowej roboty można przechowywać 2 lata, a jeśli otworzymy to rok w lodówce. 
  • Dżemów i konfitur nie trzeba pasteryzować. Ogólnie przetworów z dużą zawartością cukru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz