1 kg malin (szklanka malin to ok. 120 gr.)
1 i 1/4 szklanki cukru
4 łyżki wody
Opcjonalnie:
Ziarenka z laski wanilii
WYKONANIE: (u mnie)
Maliny wymyć.
Osuszyć.
Zasypać cukrem.
Odstawić na około 2 godziny.
Wsio wymieszać.
Zagotować aż wsio się rozpuści.
Gotować około godziny.
Pozostawić na noc.
Następnego dnia znowu pogotować z 60 minut (trzeba co chwila mieszać by się nie przypaliło).
Odstawić na nic.
W ostatniej fazie do połowy dodałam wanilię.
Najlepiej robienie dżemu rozłożyć na 2-3 dni, ale można "na raz" wtedy gotować 2-3 godziny
Jak sprawdzić czy dżem jest już wystarczająco gęsty?:
Talerzyk włożyć na kilka minut do zamrażalki.
Wyjąć go i trochę dżemu na niego nalać.
Jeśli pozostanie "na miejscu", a nie rozpłynie się jest już oki.
Jeszcze gorący dżem dać do wyparzonych słoików.
Położyć do góry dnem.
Dlaczego do góry dnem?:
Jeśli
nie pasteryzujemy dżemu to po napełnieniu i zakręceniu słoika
powinniśmy (ale nie musimy odwrócić go na kilka minut do góry dnem.
Ponieważ w niepasteryzowanym umytym, a nawet wyparzonym słoiku znajduje
się wiele bakterii i drobnoustrojów, które powodują pleśnienie lub
gnicie jedzenia, Jeśli odwrócimy słoik do góry dnem to powietrze pełne
bakterii znajdujące się na górze słoika przed jego obróceniem musi
przecisnąć się przez gęsty i gorący dżem pojedynczymi bąbelkami z
powierzchni słoika będącej teraz na ole do góry do dna słoika, Podczas
jego drogi ku górze, dzięki ciepłu powietrze samo się spasteryzuje
sprawiając, że dżem zachowa trwałość przez dłuższy czas.
- Dżem domowej roboty można przechowywać 2 lata, a jeśli otworzymy to rok w lodówce.
- Dżemów i konfitur nie trzeba pasteryzować. Ogólnie przetworów z dużą zawartością cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz