czwartek, 14 lutego 2013

Placek z porami (ponoć niemiecki ;) )



SKŁADNIKI:
Ciasto:
200 g mąki pszennej (szklanka i ok 3 łyżki)
100 g chudego twarogu
100 g margaryny 
pół szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli

Nadzienie:
4 pory
200 g sera żółtego
200 g szynki
3 jajka
śmietana z 4 łyżki 18%
szczypta pieprzu
0,5 łyżeczki soli
0,5 - 1 łyżeczka gałki muszkatołowej


WYKONANIE:
Ciasto:
Z mąki, twarogu, margaryny, proszku do pieczenia i soli zagnieść ciasto. 
 Ciasto włożyć do żaroodpornego naczynia.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Piec ciasto około 20 minut.
 Po tym czasie wyciągnąć.

Nadzienie:
Pora pokroić w talarki.

 Obgotować w lekko osolonej wodzie ok. 10 - 15 min.

Ser zetrzeć na tarce.

Szynkę pokroić w kostkę. 
 Jajka roztrzepać ze śmietaną.

 
 Dodać starty ser, szynkę i doprawić do smaku. 

Na ciasto wyłożyć pora. 
 
Na ciasto z porem nałożyć resztę nadzienia (czyli jajka wymieszane ze śmietaną, serem, szynką i przyprawami).
Piec ok. 30 minut. 


Podawać z sosem czosnkowym bądź ketchupem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz