łyżeczka cynamonu
łyżeczka goździków
startą skórkę pomarańczową (albo wyciśnięty sok z 1/2 pomarańczy)
3-4 łyżki miodu
trochę soku z cytryny
1/2 łyżeczki kardamonu
Jeśli chodzi o przyprawy to lepsze są te w kawałku (imbir, gałka, cynamon, ...) ale jeśli nie mamy to mogą być z paczki.
Jeśli ktoś lubi ostrzejsze (jak ja ;)) to więcej przypraw. (ja dałam dwa razy więcej ;))
WYKONANIE:
Wino podgrzać.
Grzańców nie wolno gotować!
Jest to bardzo ważne,
ponieważ podczas wrzenia następuje proces utraty np. unikalnego aromatu
wina.
Najlepiej , gdy poszczególne składniki zostaną podgrzane osobno.
Połączyć produkty niealkoholowe (przyprawy, można to zrobić dzień wcześniej)
a później dodać je do wina .
Najlepiej , gdy poszczególne składniki zostaną podgrzane osobno.
Połączyć produkty niealkoholowe (przyprawy, można to zrobić dzień wcześniej)
a później dodać je do wina .
Grzańce można podgrzewać w mikrofalówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz