piątek, 28 czerwca 2013

Wino grzane vol.2


SKŁADNIKI:
szczypta imbiru
łyżeczka cynamonu
łyżeczka goździków
startą skórkę pomarańczową (albo wyciśnięty sok z 1/2 pomarańczy)
3-4 łyżki miodu
trochę soku z cytryny
1/2 łyżeczki kardamonu
 Jeśli chodzi o przyprawy to lepsze są te w kawałku (imbir, gałka, cynamon, ...) ale jeśli nie mamy to mogą być z paczki.

Jeśli ktoś lubi ostrzejsze (jak ja ;)) to więcej przypraw. (ja dałam dwa razy więcej ;))

WYKONANIE:
Wino podgrzać. 
Grzańców nie wolno gotować!  
Jest to bardzo ważne, ponieważ podczas wrzenia następuje proces utraty np. unikalnego aromatu wina.

 Najlepiej , gdy poszczególne składniki zostaną podgrzane osobno.
Połączyć produkty niealkoholowe (przyprawy, można to zrobić dzień wcześniej)






a później dodać je do wina .
 Grzańce można podgrzewać w mikrofalówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz