czwartek, 20 czerwca 2013

Kompot rabarbarowy na 3 sposoby


SKŁADNIKI:
1. Rabarbar
Cukier
Goździki (z 2/3 na słoik)
Imbir

2. Rabarbar
Cukier
Goździki (z 2/3 na słoik)

3. Rabarbar
Cukier
Cytryna (na słoik wycisnąć z pół)



A można i wsio na raz ;)

WYKONANIE:
Rabarbar umyć i pokroić w 1 cm kawałki.

Napełnić słoiki.

Imbir obrać i albo zetrzeć na tarce albo pokroić w małą kosteczkę.
Należy pamiętać, że imbir jest ostrą przyprawą i nie należy go dużo dać. No chyba, że się lubi ;)

Dać dodatki.

Jeśli robimy wersję 3 dodajemy sok z cytryny.

Dodać 2 łyżki cukru (wersja 1 i 2).

Dodać 3 łyżki cukru wersja 3

Zalać wodą przegotowaną, ale już nie gorącą.


Zakręcić i pasteryzować  - od chwili zagotowania 15 minut.

Po wyciągnięciu postawić do góry dnem, żeby się zassało.


 Jeżeli po otwarciu kompot będzie za słodki wystarczy dolać wody, jeżeli z kolei będzie za mało słodki to dosypujemy cukru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz