Cukier
3. Rabarbar
Cukier
WYKONANIE:
Rabarbar umyć i pokroić w 1 cm kawałki.
Napełnić słoiki.
Imbir obrać i albo zetrzeć na tarce albo pokroić w małą kosteczkę.
Należy pamiętać, że imbir jest ostrą przyprawą i nie należy go dużo dać. No chyba, że się lubi ;)
Dać dodatki.
Jeśli robimy wersję 3 dodajemy sok z cytryny.
Dodać 2 łyżki cukru (wersja 1 i 2).
Dodać 3 łyżki cukru wersja 3
Zalać wodą przegotowaną, ale już nie gorącą.
Zakręcić i pasteryzować - od chwili zagotowania 15 minut.
Po wyciągnięciu postawić do góry dnem, żeby się zassało.
Jeżeli po otwarciu kompot będzie za słodki wystarczy dolać wody, jeżeli z kolei będzie za mało słodki to dosypujemy cukru.
Napełnić słoiki.
Imbir obrać i albo zetrzeć na tarce albo pokroić w małą kosteczkę.
Należy pamiętać, że imbir jest ostrą przyprawą i nie należy go dużo dać. No chyba, że się lubi ;)
Dać dodatki.
Jeśli robimy wersję 3 dodajemy sok z cytryny.
Dodać 2 łyżki cukru (wersja 1 i 2).
Dodać 3 łyżki cukru wersja 3
Zalać wodą przegotowaną, ale już nie gorącą.
Zakręcić i pasteryzować - od chwili zagotowania 15 minut.
Po wyciągnięciu postawić do góry dnem, żeby się zassało.
Jeżeli po otwarciu kompot będzie za słodki wystarczy dolać wody, jeżeli z kolei będzie za mało słodki to dosypujemy cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz