piątek, 21 czerwca 2013

Wino grzane vol.1


Piwo już było czas na wino :D

SKŁADNIKI:
Butelka wina (podobno lepiej wytrawne wtedy dosładzamy, ale może być słodkie)
łyżeczkę gałki muszkatałowej
łyżeczka imbiru
łyżeczka cynamonu
łyżeczka goździków
3-4 łyżki miodu
łyżeczka kardemonu
Jeśli mamy wino wytrawne to dodać z 10 dg cukru
Jeśli chodzi o przyprawy to lepsze są te w kawałku (imbir, gałka, cynamon, ...) ale jeśli nie mamy to mogą być z paczki.

Jeśli ktoś lubi ostrzejsze (jak ja ;)) to więcej przypraw. (ja dałam dwa razy więcej ;))

WYKONANIE:
Wino podgrzać. 
Grzańców nie wolno gotować!  
Jest to bardzo ważne, ponieważ podczas wrzenia następuje proces utraty np. unikalnego aromatu wina.

Najlepiej , gdy poszczególne składniki zostaną podgrzane osobno.

Połączyć produkty niealkoholowe (przyprawy)


a później dodać je do wina (można to zrobić dzień wcześniej).


 Grzańce można podgrzewać w mikrofalówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz