Butelka wina (podobno lepiej wytrawne wtedy dosładzamy, ale może być słodkie)
łyżeczkę gałki muszkatałowej
łyżeczka imbiru
łyżeczka cynamonu
łyżeczka goździków
3-4 łyżki miodu
łyżeczka kardemonu
Jeśli mamy wino wytrawne to dodać z 10 dg cukru
Jeśli mamy wino wytrawne to dodać z 10 dg cukru
Jeśli chodzi o przyprawy to lepsze są te w kawałku (imbir, gałka, cynamon, ...) ale jeśli nie mamy to mogą być z paczki.
Jeśli ktoś lubi ostrzejsze (jak ja ;)) to więcej przypraw. (ja dałam dwa razy więcej ;))
Jeśli ktoś lubi ostrzejsze (jak ja ;)) to więcej przypraw. (ja dałam dwa razy więcej ;))
WYKONANIE:
Wino podgrzać.
Grzańców nie wolno gotować!
Jest to bardzo ważne,
ponieważ podczas wrzenia następuje proces utraty np. unikalnego aromatu
wina.
Najlepiej , gdy poszczególne składniki zostaną podgrzane osobno.
Połączyć produkty niealkoholowe (przyprawy)
a później dodać je do wina (można to zrobić dzień wcześniej).
Najlepiej , gdy poszczególne składniki zostaną podgrzane osobno.
Połączyć produkty niealkoholowe (przyprawy)
a później dodać je do wina (można to zrobić dzień wcześniej).
Grzańce można podgrzewać w mikrofalówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz