poniedziałek, 17 czerwca 2013

Zupa cebulowa


SKŁADNIKI:
4-6 dużych cebul
łyżka masła
olej do smażenia
  2 łyżki mąki (aby zagęścić jeśli ktoś chce)
ząbek czosnku
czubata łyżka tymianku
litr  rosołu
sól

Opcjonalnie:
pieprz

Opcjonalnie:
 pół szklanki białego, wytrawnego wina


Dodatek do zupy: 

 kromki chleba
 żółty ser

WYKONANIE:
Ugotować rosół: tutaj przepis 
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Masło i oliwę rozpuszczamy na patelni.

  Na tym podsmażyć cebulę aż będzie  złoto-brązowa. 
 Cebula nie może być jedynie zeszklona, ale też nie przypalona.
 Powinna mieć ładny, karmelowy kolor- smażenie potrwa ok.30 minut.
Jeśli chcemy aby zupa była bardziej gęsta należy posypać cebulę mąką i wymieszać.
 Dodać wyciśnięty ząbek czosnku

oraz trochę soli i tymianek.
Opcjonalnie:
  Dodać białe wino. Gotować 1 minutę.

Dodać rosół i gotować zupę jeszcze przez około 30 minut na wolnym ogniu.
Opcja 1:
 Pod koniec gotowania do zupy dodać żółty ser i dokładnie wymieszać.
Opcja 2:
Można też ser zapiec na grzankach (np z 10 min. w piekarniku, ale mi się nie chciało i na patelni zrobiłam ;) )

i potem dodać do zupy.








1 komentarz:

  1. Robiłam podobną, tyle że na koniec miksowałam, bardzo dobra! :)

    OdpowiedzUsuń