piątek, 14 czerwca 2013

Ciacha maślano - kakaowe.


SKŁADNIKI:

150 gr mąki (3/4 szklanki)
15 gr kakao - 2 łyżki
120 gr masła (nie może być margaryna!)
65 gr cukru (1/3 szklanki)
kilka kropel aromatu wanilinowego (może też być cukier wanilinowy)

WYKONANIE:

Składniki oprócz kakao zagnieść ze sobą.






Dodać kilka kropel aromatu.

 Ciasto podzielić na dwie części.
Do jednej z nich dodać kakao.
Zagnieść.

Wsadzić do lodówki na chwilę by trochę stwardniało.
Każdą porcje rozwałkować na szeroki prostokąt, co może być trudne, więc byle oba placki były równe ;)
i nadawały się do zwinięcia w rulon wzdłuż dłuższego boku.



Na rozwałkowany jasny placek nałożyć ciemny-nie muszą być idealnie takie same.

Ciasto zwinąć w rulonik wzdłuż dłuższego boku.

Wsadzić do lodówki na ok 30 min.
Schłodzone ciasto kroić w plastry o grubości ok 0,5cm.
 Ciastka rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 15 minut w 180stopniach.

SMACZNEGO :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz