wtorek, 2 lipca 2013

Ogórki w zalewie musztardowej


SKŁADNIKI
  Ogórki:

ogórki gruntowe (nie podam ilości, bo zależy ile mamy słoików)
koper
ziele angielskie
pieprz
czosnek
chrzan
 


Opcjonalnie:
gorczyca
liść laurowy 
kolendra

Zalewa
Jest to ilość na 3 słoiki litrowe.
7 szklanek wody
 szklanka octu
 szklanka cukru
3 łyżki soli
3 łyżki musztardy


 WYKONANIE:
Na dno wyparzonych słoików dać świeży koper.
Starty albo pokrojony w kosteczkę chrzan.
Kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego.
Pokrojony czosnek.
Na to kłaść wymyte ogórki. 

Opcjonalnie:
Kilka ziarenek gorczycy
Kilka ziarenek kolendry
Kawałek liścia laurowego 
Na to kłaść wymyte ogórki z obciętymi "ogonkami". 
 

Zalewa:
Zagotować i zalać ogórki.
Pasteryzować ok. 5 min.
Słoiki ustawić do góry dnem.

2 komentarze: