czwartek, 4 lipca 2013

Kompot miętowo rabarbarowy


SKŁADNIKI:
Woda (u mnie 3 litry)
Rabarbar

Cukier wanilinowy

Cukier (ja dałam na 3 litry 5 łyżek)

Świeża mięta,

Sok z pół cytryny.
Opcjonalnie:
imbir(dałam do 2 z 4 słoików)

WYKONANIE:

Rabarbar myjemy i obieramy. 
 Kroimy na mniejsze kawałki.

Wrzucamy do garnka. 

Wsypujemy cukier waniliowy.


Dodajemy kilka listków mięty.

Słodzimy. 

 Zalewamy wodą.

Gotujemy ok.10-15 min. 

Kompot przecedzamy . 
 
 Następnie wyciskamy sok z cytryny. 

 Dosładzamy do smaku . 

Pasteryzujemy ok.15 min. 

Opcjonalnie:
imbir pokroić w kosteczkę 
 dodać już do słoika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz