śliwki (ile kto chce)
cynamon (do smaku czyli ile kto chce ;))
woda ;)
Opcjonalnie:
cukier
WYKONANIE:
Śliwki wymyć.
Przekroić na pół i wyciągnąć pestki.
Żeby wiedzieć ile dokładnie czego potrzebuję dałam śliwki do słoików i zalałam wodą.
Potem:
Wrzucić do garnka.
Gotować z 20 min.
Do połowy dodałam cynamon.
Jak ktoś lubi słodkie może dosłodzić do smaku.
Przełożyć do słoików.
Pasteryzować ok 20 min.
Wyciągnąć i położyć dogóry dnem.
Dlaczego do góry dnem?:
Jeśli nie pasteryzujemy dżemu to
po napełnieniu i zakręceniu słoika powinniśmy (ale nie musimy odwrócić
go na kilka minut do góry dnem. Ponieważ w niepasteryzowanym umytym, a
nawet wyparzonym słoiku znajduje się wiele bakterii i drobnoustrojów,
które powodują pleśnienie lub gnicie jedzenia, Jeśli odwrócimy słoik do
góry dnem to powietrze pełne bakterii znajdujące się na górze słoika
przed jego obróceniem musi przecisnąć się przez gęsty i gorący dżem
pojedynczymi bąbelkami z powierzchni słoika będącej teraz na ole do góry
do dna słoika, Podczas jego drogi ku górze, dzięki ciepłu powietrze
samo się spasteryzuje sprawiając, że dżem zachowa trwałość przez dłuższy
czas.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz