środa, 30 września 2015

Kompot z aronii.



SKŁADNIKI:
0,5 kg aronii
0,5 szklanki cukru


WYKONANIE:
Owoce aronii obrać z ogonków.

Wymyć.

Osuszyć.
Zamrozić na minimum 24 godziny (likwiduje to goryczkę)
Wsypać do wyparzonych słoików.
Wodę z cukrem zagotować.

Zalać owoce.
Pasteryzować 20 min.
Wyciągnąć i położyć do góry dnem.

Dlaczego do góry dnem?:
Nie tylko dżemy,ale tekst z dżemu ;) Jeśli nie pasteryzujemy dżemu to po napełnieniu i zakręceniu słoika powinniśmy (ale nie musimy odwrócić go na kilka minut do góry dnem. Ponieważ w niepasteryzowanym umytym, a nawet wyparzonym słoiku znajduje się wiele bakterii i drobnoustrojów, które powodują pleśnienie lub gnicie jedzenia, Jeśli odwrócimy słoik do góry dnem to powietrze pełne bakterii znajdujące się na górze słoika przed jego obróceniem musi przecisnąć się przez gęsty i gorący dżem pojedynczymi bąbelkami z powierzchni słoika będącej teraz na ole do góry do dna słoika, Podczas jego drogi ku górze, dzięki ciepłu powietrze samo się spasteryzuje sprawiając, że dżem zachowa trwałość przez dłuższy czas.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz