SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki (u mnie graham)
500 gr. twarogu
2 jaja (u mnie tylko od kur z wolnego wybiegu)
30 gr koperku (ok. 8 łyżeczek)
cebula
sól
pieprz
chilli ( w głównym przepisie nie było, ale ja muszę zawsze coś po swojemu ;))
olej bądź oliwa (oczywiście zapomniałam do zdjęcia ;))
WYKONANIE:
Ciasto:
Mąkę przesiać do garnka.
Zrobić wgłębienie pośrodku.
Dodać sól i wlać ok. 300 ml przegotowanej wody (ok kubek).
Ugniatać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie..
Zrobić kulkę i odstawić na ok. 10 - 15 minut pod przykryciem (ścierką).
Nadzienie:
Koperek i cebulę posiekać na małe kawałki.
Ser przecisnąć przez praskę.
Dodać jaja, sól, pieprz i chilli.
Wymieszać.
Dodać koperek i cebulę.
Wymieszać.
Placki:
Z ciasta zrobić kulki.
Rozwałkować na cienkie okrągłe placki i ponaciągać brzegi by powstał kwadrat (na zdjęciu jest kwadrat jakby ktoś się pytał ;)).
Na środek wyłożyć nadzienie.
Roznieść nadzienie na całe ciasto pozostawiając wolne brzegi
Porozciągać ciasto, aby powstał kwadrat.
Posklejać jak na zdjęciach.
Wyłożyć na rozgrzany olej zgięciem do dołu.
Smażyć z obu stron 3-4 minuty do czasu aż się zarumienią.
SMACZNEGO :)
Przepis ukradłam stąd ;):
http://www.recipesart.co.uk/breads/platsindy_with_cottage_cheese.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz