środa, 30 września 2015

Dżem z brzoskwiń (bez cukru,fixów i innych).


SKŁADNIKI:

brzoskwinie (ile kto chce u mnie 10)
Cierpliwość ;)

WYKONANIE:
Owoce umyć.

Obrać ze skórki i wyciągnąć pestki.
 Pokroić na kawałki.
Do gara odrobiną wody.
Zagotować.
Gotować z pół godziny na małym ogniu pod przykryciem.
Co jakiś czas mieszać drewnianą łyżką.
Odstawić na noc.
Na drugi dzień to samo.
 Odstawić na noc
i znowu.


Jak sprawdzić czy dżem jest już wystarczająco gęsty?:
Talerzyk włożyć na kilka minut do zamrażalki.
Wyjąć go i trochę dżemu na niego nalać.
Jeśli pozostanie "na miejscu", a nie rozpłynie się jest już oki.

Dżemów nie trzeba pasteryzować, ale można ;)
Dżem brzoskwiniowy pasteryzować 20-30 min.

Do wyparzonych słoików dać gorący dżem i odstawić do góry dnem.

Dlaczego do góry dnem?:
Jeśli nie pasteryzujemy dżemu to po napełnieniu i zakręceniu słoika powinniśmy (ale nie musimy odwrócić go na kilka minut do góry dnem. Ponieważ w niepasteryzowanym umytym, a nawet wyparzonym słoiku znajduje się wiele bakterii i drobnoustrojów, które powodują pleśnienie lub gnicie jedzenia, Jeśli odwrócimy słoik do góry dnem to powietrze pełne bakterii znajdujące się na górze słoika przed jego obróceniem musi przecisnąć się przez gęsty i gorący dżem pojedynczymi bąbelkami z powierzchni słoika będącej teraz na ole do góry do dna słoika, Podczas jego drogi ku górze, dzięki ciepłu powietrze samo się spasteryzuje sprawiając, że dżem zachowa trwałość przez dłuższy czas.

  • Dżem można przechowywać 2 lata.
  • Po otwarciu rok w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz