wtorek, 29 września 2015

Mus jabłkowy z cynamonem (bez cukru, fixów i innych).


SKŁADNIKI:
Jabłka (ile kto chce) różne gatunki (u mnie 3).
Cynamon (do smaku)
Woda


 WYKONANIE:
Jabłka umyć.
Osuszyć.
Pokroić na części i wyciąć gniazda nasienne.
Skórkę zostawić.
Na dno garnka nalać wody z pół szklanki.
Dodać jabłka.
Gotować pod przykryciem z 15 min.
Zdjąć pokrywkę i gotować ok godziny.

Trzeba uważać, bo jabłka lubią pryskać. Ot takie hobby mają ;)
Trzeba często mieszać drewnianą łyżką by się nie przypaliło.

Dodać cynamon wg.uznania.

I podgotować jeszcze z 5 - 10 min.

 Im dłużej się jabłka gotują tym są słodsze.
Gorący mus przełożyć do słoików.

Pasteryzować 20 min.

Odstawić do góry dnem.




Dlaczego do góry dnem?:
Jeśli nie pasteryzujemy dżemu to po napełnieniu i zakręceniu słoika powinniśmy (ale nie musimy odwrócić go na kilka minut do góry dnem. Ponieważ w niepasteryzowanym umytym, a nawet wyparzonym słoiku znajduje się wiele bakterii i drobnoustrojów, które powodują pleśnienie lub gnicie jedzenia, Jeśli odwrócimy słoik do góry dnem to powietrze pełne bakterii znajdujące się na górze słoika przed jego obróceniem musi przecisnąć się przez gęsty i gorący dżem pojedynczymi bąbelkami z powierzchni słoika będącej teraz na ole do góry do dna słoika, Podczas jego drogi ku górze, dzięki ciepłu powietrze samo się spasteryzuje sprawiając, że dżem zachowa trwałość przez dłuższy czas.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz