Jabłka (ile kto chce) różne gatunki (u mnie 3).
Cynamon (do smaku)
Woda
WYKONANIE:
Jabłka umyć.
Osuszyć.
Pokroić na części i wyciąć gniazda nasienne.
Na dno garnka nalać wody z pół szklanki.
Dodać jabłka.
Zdjąć pokrywkę i gotować ok godziny.
Trzeba uważać, bo jabłka lubią pryskać. Ot takie hobby mają ;)
Trzeba często mieszać drewnianą łyżką by się nie przypaliło.
Trzeba uważać, bo jabłka lubią pryskać. Ot takie hobby mają ;)
Trzeba często mieszać drewnianą łyżką by się nie przypaliło.
Dlaczego do góry dnem?:
Jeśli nie pasteryzujemy dżemu to
po napełnieniu i zakręceniu słoika powinniśmy (ale nie musimy odwrócić
go na kilka minut do góry dnem. Ponieważ w niepasteryzowanym umytym, a
nawet wyparzonym słoiku znajduje się wiele bakterii i drobnoustrojów,
które powodują pleśnienie lub gnicie jedzenia, Jeśli odwrócimy słoik do
góry dnem to powietrze pełne bakterii znajdujące się na górze słoika
przed jego obróceniem musi przecisnąć się przez gęsty i gorący dżem
pojedynczymi bąbelkami z powierzchni słoika będącej teraz na ole do góry
do dna słoika, Podczas jego drogi ku górze, dzięki ciepłu powietrze
samo się spasteryzuje sprawiając, że dżem zachowa trwałość przez dłuższy
czas.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz