piątek, 20 marca 2015

Właściwości zdrowotne płatków owsianych.

Płatki owsiane zawierają:

Białko - jest składnikiem budulcowym mięśni, narządów wewnętrznych, tworzą enzymy, hormony, ciała odpornościowe, wchodzą w skład krwi i chłonki.

Aminokwasy

witaminę B6 – która poprawia pamięć i koncentrację oraz na szybsze przyswajanie wiedzy. Zapobiega występowaniu anemii,

witaminę B1 i kwas pantotenowy – które przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu, korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.

witaminę E ,która chroni przed zmarszczkami. Obniża poziom cholesterolu, zapobiega żylakom, zatorom i zawałom serca,

Substancje antydepresyjne i likwidujące zły nastrój.

Przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, a wraz z krzemem i cynkiem korzystnie wpływają na wzmocnienie tkanki łącznej, kości i skóry.

Żelazo -  wspomaga procesy krwiotwórcze, odpowiada za utrzymanie prawidłowego metabolizmu.

Magnez - jego niedobór powoduje zwiększenie pobudliwości nerwowo-mięśniowej oraz osłabienia i nieprawidłowości pracy serca, czyli stabilizuje funkcje układu nerwowego i usprawnia pracę szarych komórek, bierze udział w utrzymaniu prawidłowego rytmu pracy serca.

 Witaminy. 

Wapń -  buduje kości i zęby, zapewnia odpowiednią krzepliwość krwi, ułatwia gojenie ran,

Fosfor - jest potrzebny do przeprowadzenia wielu reakcji biochemicznych. Odpowiada za produkcję energii wewnątrzkomórkowej - ATP, syntezę DNA, utrzymywanie stałego PH organizmu, przenoszenie tlenu przez krew, bierze udział e metaboliź\zmie białek, tłuszczów i węglowodanów.

Krzem - bierze udział w reakcji chemicznej spajającej oddzielne włókna kolagenu i elastyny, co zapewnia tkance łącznej wytrzymałość i sprężystość. Jest niezbędny do budowy i prawidłowego funkcjonowania skóry, naczyń krwionośnych i kości.

Cynk - Przyspiesza gojenie ran, pomaga w leczeniu depresji, schizofrenii, stanów agresji , wpływa korzystnie na wzrost, zdrowy stan paznokci, skóry, kości i włosów.

 Mangan - wpływa na działanie enzymów, dzięki którym możliwe jest prawidłowe przyswajanie wielu witamin. W szczególności mangan wpływa na takie procesy, jak wytwarzanie hormonów śledziony, syntezowania barwnika występującego we włosach oraz skórze,  regulowanie popędu seksualnego, a także odpowiednie odżywienie naszego mózgu.

Kwas foliowy - jest powszechnie zalecany kobietom w ciąży, aby pomóc rozwijać mózg płodu oraz inne narządy. Jest czynnikiem anty anemicznym, pobudza procesy krwiotwórcze, czyli powstawanie czerwonych krwinek. Reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek a także wpływa dodatnio na system nerwowy i pracę mózgu.

Błonnik - który pobudza pracę jelit, oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom cholesterolu we krwi, jak również przeciwdziała wzrostowi poziomu glukozy we krwi.

Błonnik rozpuszczalny, tzw. beta-glukanu - aa on zdolność tworzenia lepkich żeli, które są odporne na działanie enzymów trawiennych. Wykazuje właściwości prebiotyczne, co oznacza, że jest pożywką dla dobrych bakterii bytujących w jelitach. Ponadto bakterie częściowo rozkładają beta-glukan, co prowadzi do powstania kwasów organicznych,  które są bardzo istotne dla prawidłowego funkcjonowania jelita grubego i układu odpornościowego.

Kwasy tłuszczowe, których organizm sam nie potrafi wytwarzać. Ich wielką zaletą jest to, że:
 - Zapobiegają powstawaniu zakrzepów.
- Odgrywają dużą rolę w profilaktyce i leczeniu miażdżycy.
- Dbają o nawilżenie skóry.
- Łagodzą podrażnienia.
- Chronią przed nowotworami.

Inne zalety:
Posiada niski indeks glikemiczny i dużą wartość odżywczą.

 Ma niewiele kalorii.

Zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których nasz organizm nie potrafi wytwarzać.

 Kwasy te odgrywają znaczącą rolę w profilaktyce i leczeniu miażdżycy, gdyż zapobiegają powstawaniu zakrzepów. 

 Skutecznie wspomagają odmładzanie organizmu, działają jak nutri-kosmetyk od wewnątrz - dbając o właściwe nawilżenie skóry.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz