piątek, 13 marca 2015

Nalewka mandarynkowa

Robiona na próbę, więc mało. Następnym razem więcej wsiego, ale to podstawowe ilości po prostu trza pomnożyć ;)
SKŁADNIKI:

2 - 3 mandarynki
szklanka wódki
około 1/4 szklanki cukru (do smaku) - dodawany po zlaniu



WYKONANIE:
Mandarynki obrać i podzielić na cząstki.
Wsadzić do słoika.

Zalać wódką.

Odstawić na 2-3 tygodnie.
Od czasu do czasu wstrząsnąć.
Po tym czasie rozgnieść owoce (np. tłuczkiem do ziemniaków czy mikserem


Odstawić na kilka dni (chociaż można pominąć ten etap ;))

Całość przepuścić przez gazę, bądź pieluchę (to u mnie to pielucha jakby ktoś pytał ;))

Posłodzić do smaku, ale jak dla mnie wystarczająco słodkie jest.
Odstawić by się wykralowała.
A i można zostawić z mandarynkami, tysz dobre ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz