piątek, 20 marca 2015

Właściwości zdrowotne miodu.

Właściwości lecznicze

Przyspiesza gojenie się ran.

Zmniejsza ryzyko powstania bliznowców.

Leczy wrzody żołądka (szczególnie nadaje się do tego nektar z drzew herbacianych rosnących w Australii i Nowej Zelandii).

Działa przeciwbiegunkowo.

Działa dodatnio na przewód pokarmowy, ponieważ zwiększa wydzielanie enzymów przez gruczoły ślinowe.

Reguluje pracę wątroby i nerek.

Obniża ciśnienie tętnicze krwi.

Wzmacnia serce: Zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność mięśnia sercowego. Także obecny w nim potas zbawiennie działa na serce.

Hamuje procesy miażdżycowe.

Leczy schorzenia wątroby i dróg żółciowych.

Jest dobry na przeziębienia, kłopoty z gardłem.

Koi nerwy

Działa nasennie.

Działa regenerująco w przypadkach apatii bądź wyczerpania psychicznego.

Pobudza do pracy mózg (dzięki glukozie, która jest paliwem dla szarych komórek).

Zabija bakterie.

 Zwalcza pryszczy i inne skazy. 

Nie sprzyja powstawaniu próchnicy zębów. 

Stosowany jest przy schorzeniach gardła, astmie, przewlekłym bronchicie.

Przy kaszlu działa jako środek łagodzący i wykrztuśny. 


Silnie bakteriobójcza jest inhibina; najwięcej zawierają jej miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowe i grykowe z pasiek położonych powyżej 1000 m n.p.m. Wykorzystuje się ją do walki z niektórymi bakteriami. Substancji tej nie znosi między innymi groźny gronkowiec złocisty. Niektóre gatunki miodu zabijają te bakterie, którym nie dają rady współczesne antybiotyki.



Właściwości odżywcze:
Miód to źródło cukrów prostych, które doskonale są przyswajane przez organizm.

Zawiera również:
kwasy organiczne
enzymy, 
białko 
silną substancję bakteriobójczą – inhibinę. 

Witaminy:
przede wszystkim z grupy B :chronią organizm przed nowotworami, wpływa pozytywnie na system nerwowy i mózg
 a także 
A 
C : podnosi odporność organizmu, spowalnia proces starzenia się skóry,
 K : odgrywa zasadniczą rolę w metabolizmie kości. Niedobór witaminy K jest związany z niską gęstością kości i zwiększonym ryzykiem złamań. Zapewnia krzepliwość krwi, hamuje rozwój nowotworów piersi, żołądka, nerek,

Aminokwasy i minerały:
 Żelazo: wspomaga procesy krwiotwórcze, odpowiada za utrzymanie prawidłowego metabolizmu.

Magnez: jego niedobór powoduje zwiększenie pobudliwości nerwowo-mięśniowej oraz osłabienia i nieprawidłowości pracy serca, czyli stabilizuje funkcje układu nerwowego i usprawnia pracę szarych komórek, bierze udział w utrzymaniu prawidłowego rytmu pracy serca.

Mangan.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz