Właściwości lecznicze
Przyspiesza gojenie się ran.
Zmniejsza ryzyko powstania bliznowców.
Leczy wrzody żołądka (szczególnie nadaje się do tego nektar z drzew herbacianych rosnących w Australii i Nowej Zelandii).
Działa przeciwbiegunkowo.
Działa dodatnio na przewód pokarmowy, ponieważ zwiększa wydzielanie enzymów przez gruczoły ślinowe.
Reguluje pracę wątroby i nerek.
Obniża ciśnienie tętnicze krwi.
Wzmacnia serce: Zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność mięśnia sercowego. Także obecny w nim potas zbawiennie działa na serce.
Hamuje procesy miażdżycowe.
Leczy schorzenia wątroby i dróg żółciowych.
Jest dobry na przeziębienia, kłopoty z gardłem.
Koi nerwy
Działa nasennie.
Działa regenerująco w przypadkach apatii bądź wyczerpania psychicznego.
Pobudza do pracy mózg (dzięki glukozie, która jest paliwem dla szarych komórek).
Zabija bakterie.
Zwalcza pryszczy i inne skazy.
Nie sprzyja powstawaniu próchnicy zębów.
Stosowany jest przy schorzeniach gardła, astmie, przewlekłym bronchicie.
Przy kaszlu działa jako środek łagodzący i wykrztuśny.
Silnie bakteriobójcza jest inhibina; najwięcej zawierają jej miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowe i grykowe z pasiek położonych powyżej 1000 m n.p.m. Wykorzystuje się ją do walki z niektórymi bakteriami. Substancji tej nie znosi między innymi groźny gronkowiec złocisty. Niektóre gatunki miodu zabijają te bakterie, którym nie dają rady współczesne antybiotyki.
Właściwości odżywcze:
Miód to źródło cukrów prostych, które doskonale są przyswajane przez organizm.
Zawiera również:
kwasy organiczne
enzymy,
białko
silną substancję bakteriobójczą – inhibinę.
Witaminy:
przede wszystkim z grupy B :chronią organizm przed nowotworami, wpływa pozytywnie na system nerwowy i mózg
a także
A
C : podnosi odporność organizmu, spowalnia proces starzenia się skóry,
K : odgrywa zasadniczą rolę w metabolizmie kości. Niedobór witaminy K jest związany z niską gęstością kości i zwiększonym ryzykiem złamań. Zapewnia krzepliwość krwi, hamuje rozwój nowotworów piersi, żołądka, nerek,
Aminokwasy i minerały:
Żelazo: wspomaga procesy krwiotwórcze, odpowiada za utrzymanie prawidłowego metabolizmu.
Magnez: jego niedobór powoduje zwiększenie pobudliwości nerwowo-mięśniowej oraz osłabienia i nieprawidłowości pracy serca, czyli stabilizuje funkcje układu nerwowego i usprawnia pracę szarych komórek, bierze udział w utrzymaniu prawidłowego rytmu pracy serca.
Mangan.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz