czwartek, 19 marca 2015

Właściwości zdrowotne joigurtu naturalnego.

1. Wzmacnia kości, jest łatwo przyswajalny, korzystnie wpływa na florę bakteryjną naszego przewodu pokarmowego.

2. Zawarte w jogurcie bakterie z rodziny Lactobacillus, odnawiają mikroflorę jelit, pomagają redukować wydzielanie gazu, a zatem zmniejszają wzdęcia. Pobudzają system obronny organizmu, tworzą naturalną barierę przed szkodliwymi bakteriami. Dobrze jest jeść jogurt biorąc antybiotyki. Jogurt będzie minimalizował skutki brania antybiotyku przywracając przyjazną florę bakteryjną w jelitach.

3. Jogurt jest łatwiej strawny niż mleko. Wielu ludzi, którzy nie tolerują mleka np. z powodu alergii lub nietolerancji laktozy, może spożywać jogurt. Podczas produkcji mikroorganizmy rozkładają laktozę na cukry proste co sprawia, że jogurt staje się bardziej strawny niż mleko. Jogurt jest doskonałym źródłem białka. Jogurt naturalny zawiera około dziesięciu do czternastu g białka w 250 g, co stanowi dwadzieścia procent dziennego zapotrzebowania na białko dla większości osób. Jogurt jest bogatym źródłem wapnia. Szklanka (250g) jogurtu zawiera 450 mg wapnia, a to połowa dziennego zapotrzebowania dziecka  i 30 do 40 procent dziennego zapotrzebowania dorosłych.
Ze względu na kultury bakterii zawarte w jogurcie, które ułatwiają jego wchłanianie, 250g jogurtu dostarcza nam więcej wapnia niż 250g mleka.
Jogurt poprawia biodostępność innych składników odżywczych.
 Zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.
Jogurt może zwiększyć odporność. Poprzez stymulowanie systemu obronnego organizmu, staje się skutecznym preparatem przeciwko przeziębieniu i innym infekcjom wirusowym.
Jogurt jest dobrym środkiem leczniczym po infekcji jelit. Niektóre wirusowe i alergiczne, zaburzenia żołądkowo-jelitowe uszkadzają błony śluzowej jelit, a zwłaszcza komórki wytwarzające laktazy. Powoduje to chwilowe problemy z wchłanianiem laktozy.
Jogurt przyczynia się do zdrowia jelita grubego. Jedząc jogurt, dbasz o swoje jelito grube na dwa sposoby. Po pierwsze, jogurt zawiera bakterie mlekowe, które wspomagają jelito grube, a nawet obniżają ryzyko zachorowania na raka. Po drugie, jogurt jest bogatym źródłem wapnia – minerału, który zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.  Wapń hamuje produkcję kwasów żółciowych przez co nie drażnią one ścian jelita grubego.
 Jogurt łagodzi objawy PMS u kobiet, zmniejsza obrzęk i dyskomfort w jamie brzusznej w tym okresie. Jogurt może wspomagać leczenie infekcji drożdżycowych.. Unikajmy jedzenia słodzonych jogurtów. Pamiętajmy najlepsze są naturalne jogurt bez żadnych substancji dodatkowych! Dobry jogurt będzie miał tylko dwa składniki na etykiecie: mleko i żywe kultury bakterii.
Jogurt pomaga łagodzić objawy zapalenia pęcherza moczowego.
Szklanka jogurtu naturalnego ok. 300ml, zawiera tyle wapnia ile potrzeba, aby zapobiec osteoporozie kości. Jogurt jest również bogatym źródłem witaminy A i B oraz  innych składników mineralnych takich jak fosfor, jod, potas, cynk.
Jedna porcja to jedynie 150 kalorii, dlatego też zaleca się go osobom walczących z nadwagą lub otyłością (dotyczy jogurtu naturalnego, nie smakowego!).
Jogurt nałożony w formie maski na twarz przywraca jej wilgotność i gładkość, nadaje się do wszystkich rodzajów skóry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz