niedziela, 2 lutego 2014

Zupa z kalafiora


SKŁADNIKI:

1/4 kalafiora
1/2 cebuli
ziemniak
 ząbek czosnku
śmietana
sól
pieprz
oliwa z oliwek
rosół bądź bulion warzywny

Opcjonalnie:
czerwona papryka
WYKONANIE:
Może być na rosole, bądź bulionie warzywnym

Różyczki kalafiora odciąć.

Ziemniak obrać i pokroić w kostkę.

 Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki.

  Cebulę pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy.
 Podsmażyć czosnek i cebulę, aż się zeszklą.

Kalafior i ziemniaki dodać do bulionu.

Po paru minutach dodać cebulę i czosnek.

Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut (aż warzywa zmiękną).
Dodać śmietanę.

Dosolić i dodać pieprz.

Jeśli się chce by to był krem z pieczarek to blenderem zmiksować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz