wtorek, 28 stycznia 2014

Mielone z nadzieniem plus ziemniaki zapiekane.

    SKŁADNIKI:
    Mielone:
     
      mięso mielone ok 0,5 kg (ja dałam wołowinę)
      1 cebula
      20 dag pieczarek
      ser gouda lub inny
      1 jajko
      sól
      pieprz


Ziemniaki:
nieduże ziemniaki – ile kto chce, najlepiej, żeby były takiej samej wielkości
zioła (rozmaryn, tymianek, bazylia)
sól
pieprz
olej lub oliwa

 WYKONANIE:
 Mięso  doprawiamy solą i pieprzem. 
Pieczarki i cebulę drobno kroimy.
Dusimy na patelni.
Do mięsa dodajemy jajko. 
 Ugniatamy i jedną część dajemy na blaszkę posmarowaną olejem. 
Robimy płaski placek. 
Na ten placek dajemy pieczarki z cebulą.
 Na to kładziemy ser.
Przykrywamy to resztą mielonego tak, aby nie było widać, co jest w środku. 
Obtaczamy w bułce tartej.
Kładziemy na rozgrzaną na patelni oliwę (lub olej)
Zarumieniamy.
Wstawiamy do piekarnika na ok 30 minut na 200 stopni.

Ziemniaki:
Obrane ziemniaki umyć i przeciąć na pół.
Wrzucić do osolonego wrzątku na ok 10 minut, aby lekko zmiękły, ale nie ugotowały się.
Nagrzać piekarnik do ok. 200 st.
Następnie ziemniaki wyrzucić na blachę do pieczenia, po czym skropić obficie oliwą i posypać ziołami.
Blachę włożyć do piekarnika na 30 minut,
W czasie pieczenia sprawdzać co jakiś czas czy ziemniaki są całkiem miękkie (na powierzchni ziemniaków powinna utworzyć się smakowita skorupka).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz